Ulični svirači su česta pojava u svetskim metropolama, u Beogradu se gotovo stalno mogu videti u Knez Mihajlovoj, na Kalemegdanu, Studentskom parku, podzemnim prolazima, ali ih sve više ima i u manjim mestima.

Na užičkim ulicama ovih dana se može čuti svirka Danila Anđelkovića, obrazovanog mladića, diplomiranog violiniste, koji je do sada svirao u preko 60 gradova sveta. Kao ulični svirač bio je na ulicama gotovo svih gradova Srbije.

Svojevremeno je bio profesor u školi, mogao je svirati u nekom od orkestara, ali sada dok je mlad privlači ga baš ovakav način sviranja, biti drugačiji, dopasti se publici, opuštenije je, ima se više slobode, a tu su i česta putovanja i gostovanja u novim sredinama.

Danilo Anđelković, diplomirani violinista, ulični svirač

Nekoliko proteklih dana je ponovo u Užicu, u kome je svirao i ranije. Njemu samom se dopada u Užicu, a sasvim je sigurno da nikoga od prolaznika ne ostavlja ravnodušnim.

I pored toga što su prolaznici žurili, ne mali broj njih je zastao da oslušne poznate kompozicije, da se dive odvažnosti i talentu ovog momka, koji je svoj nastup imao u najprometnijoj užičkoj ulici.

Danas je na glavnoj užičkoj ulici bio prava atrakcija, prolaznici su bez dvoumljenja ostavljali novčanice od sto i dvesta dinara, ali ima i onih krupnijih.

Neki od prolaznika su komentarisali da im se sviđa kako svira, da uvek zastanu da čuju umetnika, a ima i onih koji smatraju da je žalosno što svoj talenat troši na ulici.

- Advertisement -