U proseku se pokrene mesečno 35 stečajnih postupaka, a trenutno se pred Privrednim sudovima u Srbiji vodi čak 2.093 postupka, saopšteno je iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Od tog broja, 706 preduzeća su u većinskoj državnoj ili društvenoj svojini, a njihove stečajne postupke vodi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, dok su za 1.387 određeni stečajni upravnici.

Prosečno vreme trajanja postupka u Srbiji za aktivna preduzeća u stečaju, navode iz Agencije, je oko četiri godine, devet meseci i 10 dana.

Ukoliko se uzme u obzir ukupan broj stečaja koji su pokrenuti i vođeni od trenutka stupanja na snagu Zakona o stečajnom postupku, od 2005. godine do danas, prosečno vreme trajanja stečajnog postupka je nešto manje od tri godine.

Od stupanja na snagu tog Zakona do danas, pokrenuto je 6.885 postupaka pred 16 Privrednih sudova u Srbiji, od kojih je najviše pred Privrednim sudom u Beogradu – 2.015 postupaka, piše Tanjug.

Koliko će postupaka o stečaju biti pokrenuto u narednih mesec dana, iz Agencije kažu da ne mogu da daju tačnu procenu, jer Agencija, navode, dobija informaciju tek kada se stečajni postupak i zvanično otvori.

- Advertisement -