Na Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije pobednik je film „Smotani diverzanti“ OŠ „Đura Jakšić“ izdvojeno odeljenje u Drežniku. Autor filma je Vladimir Šmakić, učenik osmog razreda a filmsku ekipu činilo je još devet učenika.

Sa dodele nagrade

U beogradskom Muzeju Jugoslovenske kinoteke nedavno je održana 47. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine u organizaciji Centra amaterskog filma Srbije gde su prikazani filmovi čiji su autori deca.

Prvu nagradu za starosnu kategoriju od 7 do 12 godine osvojio je film „Smotani diverzanti“ Vladimira Šmakića, učenika osmog razreda OŠ „Đura Jakšić“ iz Ravni – izdvojeno odeljenje u Drežniku. Šmakić je napisao originalni scenario, izabrao glumace i režirao film.

Učenici i nastavnik Miloš Racić

U filmu „Smotani diverzanti“ učestvovalo je deset učenika od trećeg do osmog razreda škole u Drežniku. Nastavnik istorije i mentor u montaži Miloš Racić rekao je da prvo mesto predstavlja veliki uspeh za seosku dečju produkciju „Radrenis film“.

Dodajmo, da će iduće godine obeležiti 10 godina od osnivanja ove produkcije u kojoj je snimljeno preko 90 filmova. Pored tog jubileja planiraju da priču zaokruže sa ukupno 100 snimljenih filmova.

Najveću pažnju do sada su izazvali filmovi „Na Drini ćuprija “,„Poručnik Tasić “,„Bilo jednom u Albaniji“,„Crvena krila“, „Aušvic“….i dugometražni film „Povratak Crnog Meseca“.

Filmska ostvarenja učenika i nastavnika iz Ravni i Drežnika nalaze se i na Youtube.

- Advertisement -