Maturante iz sedam užičkih srednjih škola okupiće Maturski ples u gradu na Đetinji, u petak, 17. maja. Za „Maturantsku paradu“ prijavljeno je  867 maturanata iz svih sedam užičkih srednjih škola.

Maturanti kreću u 11:00 od Narodnog muzeja ka Gradskom trgu, ulicom Dimitrija Tucović, a u 12:00 časova plešu na Gradskom trgu.

Prošle godine Grad Užice je snosio troškove maturantske žurke.

Maturantski ples je međunarodni omladinski projekat u regionu, popularan među mladom generacijom, jer se na ovakav način opraštaju od đačkog doba.

Podsećamo, nastao je 2001. godine, kada je na jednoj lokaciji plesalo 3.128 registrovanih maturanata, u tada eksperimentalnom projektu koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane – PŠ Urška.

U Srbiji se održava od 2005. godine na oko 50 lokacija, uz pokrovoteljstvo Ministarstva omladine i sporta, a od 2008. godine u organizaciju su se uključile i lokalne samouprave i Kancelarija za mlade.

Pored Užica u „Maturskom plesu“ učestvuju i sledeći gradovi i opštine: Niš, Jagodina, Zrenjanin, Novi Sad, Pančevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Ćuprija, Kraljevo, Bajna Bašta, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Čoka, Paraćin.

A kako je izgledao prošlogodišnji Maturantski ples na užičkom Gradskom trgu više na linku Užicemedia.

- Advertisement -