Nova Varoš je jutros osvanula u belom, ali se sneg ubrzano topi. Sneg je juče po podne i sinoć padao u celoj jugozapadnoj Srbiji. Najviše ga je međutim bilo u novovaroškom kraju gde se u višim predelima formirao beli pokrivač visine preko deset centimetara.

Prema prvim informacijama, majski sneg pričinio je jedino štetu u malinjacima podignutim na većim nadmorskim visinama. Sneg se zadržavao na granama i lomio lastare, pa su mnogi malinari noć proveli braneći svoje zasade.

Sneg u ovo doba godine u novovaroškom kraju nije nikakva novost. Pre tri godine, 16. maja, palo je više od 15 centimetara vlažnog i teškog snega koji je pričinio veliku štetu na voćarskim kulturama, a hronike beleže i da je 16. juna 1987. godine za kratko vreme palo više od 20 centimetara snega. Jul je jedini mesec u godini kome u Novoj Varoši nije padao sneg, pišu kolege iz Varoških novina.

Inače, prognostičari su za sutra, utorak, najavili oblačno i svežije sa kišom, a u centralnim i južnim krajevima i sa pljuskovima i grmljavinom. Vetar umeren, povremeno i jak, severni i severozapadni, na jugu i istoku istočni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura od 7 stepeni na zapadu i severozapadu do 19 stepeni.

U sredu ujutru i pre podne oblačno, mestimično sa kišom, naročito na severu, posle podne promenljivo oblačno u istočnim i južnim krajevima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, zapdni i jugozapadni. Najniža temperatura od 6 do 10 stepeni, a najviša od 12 stepeni.

Umereno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom predviđaju meteorolozi i za četvrtak. Vetar slab , severozapadni. Najniža temperatura od 6 do 10 stepeni, a najviša od 14 do 20 stepeni.

Umereno do potpuno oblačno i malo toplijeu petak, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uz slabljenje intenziteta padavina. Vetar slab,severnih pravaca. Najniža temperatura od 8 do 12 stepeni, a najviša od 17 do 21 stepeni.

Promenljivo oblačno i malo toplije sa dužim periodima sunčanog vremena najavljeno je i za subotu. Vetar, slab, istočni i jugoistočni.  Najniža temperatura od 8 do 12 stepeni, a najviša od 21 do 25 stepeni.

- Advertisement -