Danas će biti položeni venci na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Gradski odbor Demokratske stranke u Užicu će danas, petak, 12. marta obeležiti godišnjicu ubistva prvog demokratskog premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke dr Zorana Đinđića. Parastos i pomen biće služen u Crkvi Svetog Marka u Užicu, sa početkom u 12:00 časova, navedeno je iz Gradskog odbora Demokratske stranke Užice.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, pa predsednik stranke, a od 2001. godine do ubistva bio je premijer Srbije. Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda (1997. godine) posle 1945. godine.

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -