U Srbiji će nizom manifestacija biti obeležena godišnjica ubistva prvog premijera Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Parastos i pomen povodom 17 godina od ubistva bivšeg premijera dr Zorana Đinđića biće služen danas, četvrtak, 12. marta, u Crkvi Svetog Marka u Užicu u 11 časova.

Zoran Đindić je 12. marta 2003. godine u 12 časova i 25 minuta pogođen metkom iz snajperske puške u dvorištu Vlade. Posle operacije, preminuo je u Urgentnom centru Srbije.

Atentat na Đinđića su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i „zemunskog klana“. Na Đinđića je iz zgrade u Ulici admirala Geprata 14, pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i bivši komandant JSO Milorad Luković Legija, osuđen na više godina zatvora.

Zoran Đinđić je sahranjen 15. marta 2003. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci bilo je više stotina hiljada građana.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, zatim predsednik stranke, a od 2001.godine do ubistva bio je premijer Srbije. Đinđić j bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Prilika je ovo da se podsetimo ranije objavljenih tekstova na Užicemedia, ali i snimka Youtube „Ako Srbija stane“.

- Advertisement -