Treći građanski protest „1 od 5 miliona“ okupio je u Užicu oko tri hiljade građana, a među njima su bili predstavnici malinarskih udruženja iz čitave Srbije. Pre mirne šetnje okupljenima, na platou ispred Gradske kuće, obratili su se profesor Čedomir Čupić, sudija u penziji Zoran Ivošević, predsednica malinarskog udruženja Užica Slađana Stanković i malinar iz Ivanjice Radenko Marić. Za razliku od prethodna dva protesta na kojima se čulo više zahteva za smenu lokalne i republičke vlasti, na ovom protestu čuo se samo jedan zahtev- ostavka predsednika Aleksandra Vučića.

Profesor Čupić, sledećim rečima se obratio Užičanima: „Vekovima su iz Užica kretale pobune, protesti i zato vam predlažem da večeras pokrenemo novu, nenasilnu revoluciju koja će uspostaviti vladavinu prava i zakona i u budućnosti onemogućiti bilo kojeg uzurpatora na vlasti. Upravo je u Srbiji na delu jedna uzurpatorska vlast koja dovodi u pitanje normalnost društvenog i političkog života. Na čelu te vlasti je uzurpator koji je sve prigrabio u okviru svoje  funkcije, a što je van njegovih zakonskih ovlašćenja. Urušio je sve!“

Zoran Ivošević u Užicu je govorio o gaženju Ustava od strane predsednika Vučića: „Izneverio je Ustav Srbije, iako se zakleo da će ga poštovati. To je dovelo do ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju države. Zbog toga imamo jedan zakonodavni haos, a posledice toga su: korupcija, katastofalno stanje u medijima, političko nasilje, lažni doktorati i diplome, odliv mozgova, bespravna  gradnja širom Srbije, bespravna rušenja od strane kompletnih idiota, partijsko zapošljaavnje, suzbijanje kritičke misli. Gospodine Predsedniče Republike, da bi se Srbija vratila svom Ustavu i normalnom habitusu, morate učiniti ono što građani na slobodnim skupovima, kakav je i ovaj u Užicu, traže, a to je, da date ostavku !“

Slađana Stanković, predsednica Udruženja malinra Užice, podsetila je na pregovore malinara i predstavnika Ministastva poljoprivrede u poslednje dve godine, i dodala da su se na kraju obratili i predsedniku Aleksandru Vučiću:

Mi koji se svaki dan borimo da preživimo, morali smo se obratitii Vučiću, a u dopisu nam je odgovoreno da on nije nadležan za rešavanje naših problema, ali da su spremni za sadradnju. Da, mi znamo, jesu za saradnju kada treba da se zaokruži broj na glasačkom listiću. Sećam se pre nekoliko godina kada je Vučić u Uzićima kod Požege, otvarao fabriku municje, rekao je da država nema ćup da pomogne poljoprivredne proizvođače, pa ga ja pitam, da li ima ćup za sendviče i autobuse, za svoje glasače…?

Treći protest u Užicu završen je bez incidenata, a novo okupljanje zakazano je za sledeći petak u isto vreme.

Tekst i foto: Novka Ilić

- Advertisement -