Teške povrede od strujnog udara zadobio je dečak (15) iz Užica kada se sinoć popeo na voz na teretnoj železničkoj stanici u Krčagovu.

Povrđeni je oko 22:00 časa primljen u užičku bolnicu sa teškim opekotinama, a nakon toga je prebačen u Beograd.

Infrastruktura železnice Srbije je saopštila da se mlađa osoba popela na vagone i doživela strujni udar iz kontakne mreže iznad pruge. Zbog toga je, a na zahtev otpravnika vozova u železničkoj stanici Užice – teretna, isključen napon na kontaktnoj mreži iznad pruge Užice – Uzići, jer je otpravnik vozova primetio mlađu osobu kako se penje po vagonima na petom staničnom koloseku, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju iz Infrastrukture podsećaju da kroz kontaktnu mrežu iznad pruge prolazi struja jačine 25 hiljada volti i da čak nije potrebno ni da se dodirnu strujni vodovi da bi došlo do strujnog udara. Dovoljno je da se samo uđe u strujno kolo, koje može biti i par metara udaljeno od kontaktne mreže.

Teške povrede od strujnog udara – godišnje strada više mladih

Inače, prema podacima, godišnje prosečno nastrada pet, uglavnom mladih osoba, od strujnog udara iz kontaktne mreže, najčešće tokom penjanja na vagone.

Iz Infrastrukture železnice Srbije apeluju i upozoravaju da je penjanje na vagone zabranjeno i opasno po život, i da se u stanicama poštuju znakovi upozorenja, jer se takvi slučajevi gotovo po pravilu završavaju tragično.

Nastradali na pružnim prelazima

Pored ovakvih nesreća vezanih za penjanje na vagone i nanošenja teških povreda od strujnog udara strada i veliki broj lica na pružnim prelazima. Po raspoloživim podacima u Srbiji je tokom 2023. godine poginulo pet osoba na putnim prelazima preko pruga.

Od 2018. do 2022. godine na putno-pružnim prelazima se dogodilo više od 200 saobraćajnih nezgoda u kojima je povređeno 153 osobe, a život izgubilo 33 što čini 1,2% od ukupnog broja smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja. I oni apeluju za oprez.

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -