Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Trifuna, koji se smatra zaštitnikom vinograda, čuvarem useva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnikom iskrene ljubavi.

Veruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi. Po nekih shvatanjima ovim danom počinje proleće, priroda počinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi.

U narodu je za Svetog Trifuna vezano vi raznihše običaja i verovanja. Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva. Ako padne sneg, godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro, godina će biti sušna.

Crkva Svetog Đorđa u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Sveti Trifun u svom životu bavio se čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je svojim molitvama lečio mnoge bolesnike od raznih bolesti.

Sveti Valentin se isto proslavlja 14. februara, a slave ga katolička i protestanskstska crkva. Međutim, popularnost ovog datuma nema mnogo veze sa crkvom, nego sa običajima i tradicijama.

U starom Rimu slavio se praznik posvećen vučici, koja je svojim mlekom sačuvala život Romulu i Remu osnivačima Rima.

Nekada se u Nemačkoj 14. februar smatrao za baksuzan dan. Tog dana je po legendi, rođen je Juda, koji je izdao Hrista.

A uz Dan zaljubljenih jedna priča pod naslovom “Poljubi me na mostu ljubavi i izgovori stihove pesme Molitva za ljubav”, objavljena ranije na UžiceMedia.

Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji (Foto: N.Tosic UžiceMedia)

“Odavno mnogi znaju za Most ljubavi u Vrnjačkoj  Banji. To je jedan od 32 mosta koliko ih Banja ima, na Vrnjačkoj i Lipovačkoj reci, o čiju ogradu dugu samo desetak metara zaljubljeni kače katance kao zalog večne ljubavi. Običaj zaključavanja ljubavi u samom centru Banje, star  je, kažu, preko sto godina. I baš iz Srbije, iz Vrnjačke Banje, proširio se dalje po svetu, na mostove u Parizu, Moski, Kelnu, po Italiji, Holandiji, pa i Turskoj.

Po nekim podacima,običaj zaključavanja ljubavi potekao je iz Kine još pre nekoliko stoleća, a Njujork Tajms u tekstu „Zveket ljubavi na mostovima u Parizu“ pominje Mosti ljubavi u Vrnjačkoj Banji koji ima najdužu tradiciju zaklinjanja na vernost zaključavanjem katanca o ogradu mosta. I dok je ovaj običaj u Parizu, na Mostu umetnosti počeo tek 2008. godine, u Banji je „krenuo“ u vreme Velikog  rata”, a potom sledi priča o ljubavi Nade i Relje.

Običaj je da se na ovaj dan iskazuje ljubav nekim gestom osobi do koje nam je stalo. Ako planirate da dan posvetite voljenoj osobi, bilo bi idealno da ga obeležite uz vino, obavezno cveće i puno ljubavi. Malo li je?

Cveće obavezno za Dan zaljubljenih (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku Kovid -19 sa najnovijim podacima u februaru, u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -