Svetski dan radija utvrdio je Unesko 2011. godine, kao podsećanje na 13. februar 1946. godine kada je prvi put emitovan program Radija UN. Ima za cilj promociju radija i svih dobrih mogućnosti koje taj medij pruža.

Prva radio-telegrafska stanica, sa snagom od 10 KW, kojom se održavala veza između srpske vlade i Vrhovne komande postavljena je juna 1915. godine u Nišu, a 1. oktobra 1924. godine, Radio Beograd je zvanično počeo muzički i govorni program da odašilje u etar. Radio Beograd se oglasio istog dana kada i Radio Beč a pre Radija Moskva, Radija Tokio i Radija Peking.

U Užicu gradu od 80.000 stanovnika trenutno radi preko15 lokalnih i regionalnih medija, dve televizije od kojih je jedna regionalna, četiri radija od kojih je jedan regionalni, izlaze jedne lokalne novine i postoji desetak portala.

Najstariji je Radio Užice. Dan Radio Užica se slavi 28. decembra, a Radio Titovo Užice se u etru pojavilo 30. decembra 1971. godine, piše Predrag Kovačević, na sajtu „Užičanstveno“.

„Nalazio se u Društvenom domu. Spiker Duško je ponavljao: “Ovde Radio Titovo Užice, vršimo probu tehničkih uređaja… Dragi slušaoci želimo vam dobar prijem i ugodnu zabavu”. Zatim muzika i sve se ispočetka ponavljalo. Kasnije su prenošene “Novosti dana” Radio Beograda, redakcija je počela sa emisijom “Dnevnik titovoužičkog kraja”, a zatim su dodate emisije “Za decu i mlade” i komercijalne “Muzika po vašim željama” i “Reklame radnih organizacija”. Prvi prenos utakmice Sloboda – Dubočica, u Radio Titovo Užice su realizovali Slobodan Ćitić i urednik Petar Tešić“.

Pored Radio Užica Užičani su u prilici da slušaju programe regionalne Radio Lune, te lokalnih radio stanica Radio san i Prvi radio Užice.

Istraživanja o gledanosti, slušanosti i čitanosti medija u Užicu koje su u proteklom periodu sprovodile pojedine organizacije poput BIRN-a i Fondacije „Slavko Ćuruvija“ ukazuju na to da građani Užica veće poverenje iskazuju prema izveštavanju lokalnih medija u odnosu na nacionalne, što nije svojstveno drugim sredinama. Prema istraživanju, građani Užica imaju poverenja u lokalne medije, ali i primedbe na profesionalizam lokalnih novinara.

Užičani su svoje medije ocenili sa 3,5, pokazuju rezultati onlajn ankete u kojoj je učestvovalo 539 građana. Najveći broj Užičana – 67 odsto, informiše se preko društvenih mreža, portala 54 odsto, radio stanica 31 odsto, a televizije 17 odsto. Analiza je pokazala da najveći broj Užičana od medija očekuje istraživačke teme, a visok procenat sugrađana se izjasnio, oko 39 odsto za manje političkih, a više ljudskih priča i proverenih informacija.

Hroniku Kovid -19 sa najnovijim podacima u februaru, u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -