Švajcarska Konfederacija kao bilateralni partner prisutna je u Republici Srbiji od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku. Tokom proteklih 27 godina ukupna podrška Srbiji i njenim građanima iznosi 350 miliona evra.

Nova Strategija saradnje sa Srbijom za period od 2018. do 2021. godine predstavlja nastavak dugogodišnje podrške reformskim procesima koje Srbija sprovodi u procesu evropskih integracija i dokaz je švajcarske posvećenosti ovom bilateralnom partnerstvu.

Novom Strategijom saradnje, koja prati prioritete Vlade Srbije na nacionalnom i lokalnom nivou, Vlada Švajcarske opredelila je 95 miliona evra, što je za 10 % više u odnosu na prethodni četvorogodišnji strateški period.

Švajcarsko-srpska saradnja zasnovana je na međusobnom poverenju, zajedništvu i poštovanju razlika dve zemlje, zbog čega je Strategija razvijana kroz blisku konsultaciju i učešće srpskih partnera. U naredne četiri godine podrška će biti usmerena na oblasti dobre uprave, ekonomskog razvoja i obnovljivih izvora energije. Deo saradnje dve zemlje su i projekti na temu upravljanja migracijama u okviru „Migracionog partnerstva“ koje je uspostavljeno još 2009. godine.

U galeriji pogledajte fotografije sa zvaničnog predstavljanja Švajcarske strategije za saradnju sa Srbijom iz aprila ove godine:

Kao zemlja sa razvijenom lokalnom samoupravom i snažnim demokratskim institucijama, Švajcarska sarađuje sa svim nivoima vlasti u Srbiji, kao i privatnim i nevladinim sektorom. Poseban akcenat je na lokalnim samoupravama i njihovom društveno-ekonomskom razvoju, pri čemu se vodi računa o saradnji sa relevantnim akterima, socijalnom uključivanju svih društvenih grupa i rodnoj ravnopravnosti.

U opštinama Zlatiborskog i Moravičkog okruga sprovode se projekti iz sledećih oblasti: reforma javnih finansija, razvoj privatnog sektora i preduzetništva, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, unapređenje rada organa lokalne samouprave i dualno obrazovanje. Ukupna vrednost projekata koji su do sada realizovani u ovom regionu iznosi 6,6 miliona evra.

Ocenjujući švajcarsko prisustvo u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju, izjavila je da: „Švajcarska širokom projektnom agendom podržava ovaj region kroz devet projekata. Usmereni smo na dalje jačanje dugogodišnje i uspešne saradnje. Zahvaljujući partnerstvu na terenu ostvareni su značajni rezultati. Švajcarska konstantno prilagođava svoje aktivnosti lokalnim potrebama i prioritetima, pokušavajući da uvek unapredi način rada. Snažno podržavamo zapošljavanje mladih i lokalni ekonomski razvoj, kako bi građani u ova dva okruga imali bolju perspektivu za život i rad“.

Kako bi se javnosti Moravičkog i Zlatiborskog okruga predstavili dosadašnji rezultati i planirane aktivnosti do 2021. godine, Vlada Švajcarske će organizovati u Užicu konferenciju za medije u četvrtak, 30. avgusta 2018. godine, navedeno je u saopštenju Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

- Advertisement -