Prosečna mesečna potrošnja domaćinstva je oko 400 kilovata, pa sa sadašnjom cenom, porezima i akcizom, prosečan mesečni račun za struju iznosi 2.930 dinara. Sa povećanjem od 7,9 odsto, prosečno poskupljenje će iznositi 231 dinar, a prosečan račun će biti 3.161 dinar.

Odluka o novom poskupljenju, kako je pisao „Blic“, doneta je na osnovu analize stanja u Elektroprivredi Srbije, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, a koja je pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce.

Podsetimo, električna energija u Srbiji je poslednji put poskupela u decembru prošle godine i to za 3,9 odsto. Pre toga poskupela je u oktobru 2017. godine, i to za dva odsto, a tada je procenjeno je da je to mesečan račun prosečnog potrošača povećalo za 68 dinara.

Kako je tada objašnjeno, ovo povećanje bilo je jedna od mera u sklopu paketa za restrukturisanje EPS, do kojeg se došlo tokom razgovora s MMF, a nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke.

Najjeftinije kilovate u Evropi plaćaju domaćinstva u Ukrajini svega 4,4 centa po kilovatsatu, dok je struja za građane najskuplja u Nemačkoj čak 30,88 centi za kWh, pokazuju zvanični podaci Evrostata za 2019. godinu.

Kilovat u Srbiji košta nešto više od 7 centi i četiri puta je jeftiniji nego u Nemačkoj. 

A u današnjem tekstu lista Danas pod naslovom „Struja će poskupeti iako EPS i sa ovom ostvaruje zaradu“, navodi se da će poslednjeg dana ovog meseca, a to je petak, 31. jul, nadležni u Srbiji, odnosno Agencija za energetiku, saopštiti  odluku da će od 1. septembra, struja za potrošače u Srbiji poskupeti za 7,7 do 7,9 odsto odnosno 220 dinara, potvrdili su Danasu izvori bliski Elektroprivredi Srbije, nakon što se u javnosti pojavila vest da država planira poskupljenje struje.

- Advertisement -