Na leto ove godine biće raspisan tender za izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd, saopšteno je iz Predsedništva BiH nakon sastanka predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Izetbegović je rekao da su delegacije BiH i Turske razgovarale o najznačanijem projektu, a to je izgradnja autoputa, tzv. prstena koji vodi za Beograd preko Tuzle i Bijeljine i vraća se preko Požege i Višegrada u BiH.

– S obzirom na to da nije dovoljno jaka frekvencija saobraćaja preko Goražda, u tom delu planiramo jeftiniju varijantu i to gradnju brzog puta. Na leto ćemo ići sa tenderom za autoput od Sarajeva do Beograda koji će odrediti potencijalne graditelje ovog autoputa – rekao je Izetbegović.

Turski predsednik je rekao da je autoput Sarajevo-Beograd izuzetno zahtevan projekat zbog geografskog položaja, te da je procenjena vrednost nešto veća od tri milijarde EUR.

Istakao je da to neće moći da se realizuje bez Exim banke koja će verovatno finansirati projekat sa 85%.

– Kada se okonča taj projekat ceo Balkan će imati korist i zadovoljstvo. Sam projekat će sebe isplatiti – rekao je Erdogan.

- Advertisement -