Na Zlatiboru se 28. i 29. jula održava 45. Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva kao predtakmičenje za Dragačevski sabor trubača u avgustu.

Manifestacija okuplja orkestre, pevačke grupe i kulturno-umetnička društva koja neguju izvorno narodno stvaralaštvo i čuvaju od zaborava folklor i etno kulturu.

Program manifestacije:

SUBOTA, 28. JUL

19h00 Smotra izvornog narodnog stvaralaštva učestvuju:

– KUD Zlatibor Čajetina

– Frulaš Aco Marković iz Sirogojna

– Harmonikaš Milivoje Stanić iz Užica

– Pevačka grupa Šljivovica iz Šljivovice

– Pevačka grupa Raspevani Zlatibor iz Rožanstva

20h30 – Koncert prošlogodišnjeg pobednika Orkestar Marka Gligorijevića – Dub, Bajina Bašta

21h00– Koncert Nemanje Stevanovića na Kraljevom trgu

NEDELJA, 29. JUL

08h00 – Trubačka budilica: vožnja turističkim vozićem Zlatibor-Čajetina-Zlatibor

18h00 – Svečani defile duvačkih orkestara

19h00– ZLATIBORE,MOJ ZELENI BORE takmičenje duvačkih orkestara zapadne Srbije, predtakmičenje za Guču

U revijalnom delu nastupaju:

– Orkestar Braće Ilić iz Požege

– Orkestar Miroslava Đunisijevića iz Arilja

21h00 koncert Beca Fantastik

Najbolji orkestri užičkog kraja takmičiće se na 58. Dragačevskom saboru trubača koji se ove godine održava od 9 -12. avgusta.

Sabor će po tradiciji biti otvoren prvog dana, u četvrtak  9. avgusta u 11 sati a, kod spomenika trubaču u centru Guče uz intoniranje himne „Sa Ovčara i Kablara“ i podizanje saborske zastave.

Stara truba iz Drugog svetskog rata

Sabor će otvoriti domaćin ministar Nenad Popović a saborsku zastavu će podići ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin.

Istog dana, trube će ukrstiti mladi trubački orkestri na pozornici Kulturnog centra u okviru Takmičenja mladih trubačkih orkestara a potom, sledi koncert dragačevskih trubača.

Do kraja Dragačevskog sabora posetioci će moći da uživaju u tradicionalnom momačkom nadmetanju, narodnom višeboju, improvizaciji stare dragačevske svadbe, takmičenju zdravičara, izboru najlepše narodne nošnje, kulturno-umetničkom programu gostiju iz inostranstva, a uz sve to pod saborskim nebom zagrmeće trube najboljih. Najavljeni su koncerti Ekrema Mamutovića šampiona Guče 2016. i majstora trube Dejana Lazarevića.

- Advertisement -