Rekonstrukcija i izgradnja crkava na teritoriji Grada Užica biće nastavljena u ovoj godini, a budžetom je opredeljeno sedam miliona dinara.

Konkurs za sredstva biće raspisan krajem ovog ili početkom narednog meseca, a u zavisnosti od dogovora sveštenstva zavisiće i iznos sredstava za svaku od svetinja u Užicu.

Prema rečima Nikole Maksimovića direktora JP “Užice razvoj” i člana Crkvenog i Građevinskog odbora Grad je u toku prošle godine izdvojio značajna sredstva i pružio podršku izgradnji Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu.

U dogovoru sa JKP „Vodovod“ urađena je kompletno izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže tako da je objekat priključen na vodovod i kanalizaciju, a urađen je i priključak za gas. Takođe, urađena je projektna dokumentacija za saobraćajnicu na potezu od Ulice Norveških interniraca do Hrama, a plan je da se ta saobraćajnica asfaltira u toku ove godine i da se uradi parterno uređenje ispred ckve.

Radi se i na rešavanju problema kišne kanalizacije. Ideja je i da se pored same crkve uradi malo dečije igralište. Očekuje se u toku ove godine i završetak projektno-tehničke dokumentacije za parohijski dom kako bi naredne godine otpočeli radovi”.

Nikola Maksimović u razgovoru sa sveštenikom (Foto: Grad Užice)

Rekonstrukcija i izgradnja crkava- Užice, Bela Zemlja

Krajem prošle godine u samom objektu urađen je pod koji je kako ističe sveštenik Ivan Despić obezbedio predsednik Građevinskog odbora, ministar Nikola Selaković.

“Želim da izrazim veliku zahvalnost predsedniku i svim članovima Građevinskog odbora na velikom trudu i zalaganju, zahvalnost dugujemo i Gradu ali i svim ostalim donatorima koji su omogućili da u toku prošle godine uradimo veliki deo posla. Pored radova u unutrašnjosti Crkve izgrađen je zvonik visok 18 metara i pomoćne prostorije za paljenje sveća.  U ovoj godini želja nam je da se uredi prostor oko hrama, da dobijemo kišnu kanalizaciju i saobraćajnicu, a uz pomoć Grada i države kao i do sada”.

Kada je reč o novoizgrađenom Hramu na Beloj Zemlji trenutno se pravi presek izvedenih radova kako bi se sagledalo šta je još neophodno završiti u samom objetku. U toku su i aktivnosti na uspostavljanju saobraćajnice koja vodi do crkve.

Radova će biti i u Crkvi Svetog Đorđa, gde je ideja je da se napravi nova prodavnica u kojoj će Užičani moći da kupuju suvenire i sveće. Deo sredstava već je obezbeđen, i u toku je priprema projektne dokumentacije, navedeno je na gradskom sajtu.

Crkva Svetog Georgija u Užicu

Crkva Svetog Georgija građena je u periodu od 1842. do 1844. godine. Podaci o njenoj gradnji mogu se naći u samoj crkvi i u zapisima.

Na fresko-ploči u crkvi stoji zapis:

„U čast i slavu svetoga Velikomučenika Georgija osnova se hram ovaj 1842. leta Gospodnjeg. Životopis i ikonostas ukrašen je za vreme Svetloga Gospodara i Knjaza Srpskog Aleksandra Karađorđevića, pri Arhiepiskopu Beogradskom i Mitropolitu Srpskom Petru Jovanoviću i pri Episkopu užičkom Nikiforu Maksimoviću„.

“Crkva Svetog Georgija je izgrađena na inicijativu Užičana koju je podržalo tadašnje okružno načelstvo i aktom od 6. februara 1840. godine obavestilo Popečiteljstvo prosveštenija da je odlučeno da se gradi crkva i traži zajam u iznosu od 20 hiljada groša. Knez Mihailo Obrenović, aktom od 24. marta 1840. godine, kada su Užičani već počeli zidanje, odobrava zajam za nastavak gradnje.

Radove su izvodili kragujevački majstori Nastas Stefanović i Paun Antonijević. Crkva je, pored nedostatka novca i otpora i tužbi lokalnih Turaka upućenih veziru u Beogradu, nakon dve godine, 1844. godine završena i svečano osvećena od Episkopa užičkog Nićifora Maksimovića. Kao ktitori crkve navode se narod i okružno načelstvo,- navodi Eparhija žička.

U crkvi Svetog Đorđa (Foto: N.T. UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -