Referendum povodom izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe se održan je danas, zabeležena mala izlaznost. Pravo glasa u Užicu imao 64.361 građanin.

17. januar

Glasalo oko 30 odsto Užičana

Na jučerašnjem referendumu za je glasalo 9.398 Užičana, a protiv je bilo 9.215, izjavila je predsednica Gradske izborne komisije Milka Protić na današnjoj konferenciji.

Od ukupnog broja građana koji imaju pravo glasa u Užicu 64.361 na referendum je izašlo 18.740, što je oko 30 odsto.

16. januar

Mala izlaznost na referendumu u Srbiji

RIK je nešto posle 23:00 časa saopštio da je na oko 35 odsto obrađenih glasova za promenu Ustava glasalo 61,84 odsto izašlih, dok je protiv bilo 37,10 procenata.

 • Prema prvim rezultatima u Srbiji je izlaznost bila 30 odsto.
 • Od izašlih na referendum „da“ je zaokrušilo 60,48 dok je za opciju „ne“ glasalo 39,52 odsto građana, rezultate je nešto posle 22:00 časa saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prenose beogradski mediji.
 • Prema podacima Republičke izborne komisije do 18 časova izlaznost u Srbiji je bila 25,25 odsto. U Vojvodini je glasalo 28,67 odsto birača, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 24,59 odsto, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 23,39 odsto, a na području Beograda 22,88 odsto upisanih birača.

Izlaznost na referendumu u Užicu

 • Izlaznost glasača do 10:00 časova u Užicu je bila 2,91 odsto. Izborna komisija Užica saopštiće broj izašlih na referendum tokom dana još nekoliko puta na osnovu odziva sa pet reprezentativnih biračkih mesta.
 • Do podne u Užicu glasalo 7,02 odsto upisanih birača, što je manje nego na prethodnim izborima, kada je izlaznost bila duplo veća.
 • Za glasanje van glasačkih mesta prijavilo se 333 birača, kojima je omogućeno glasanje uz tajnost glasanja.
 • U Užicu do 14:00 časova glasalo 13,66 odsto građana.
 • Do 16:00 časova izlaznost je bila 17,15 odsto upisanih građana u biračke spiskove.
 • Do 16:00 časova u Srbiji izlaznost birača na referendum 20,06 odsto.
 • U Užicu do 18 časova izlaznost 21,74 odsto građana, još nema podataka kolika je izlaznost bila do 20 časova.

U Užicu na vreme otvorena sva biračka mesta

U toku je referendum na kome građani Srbije s pravom glasa odlučuju o promenama Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosuđe. Pitanje na koje se traži odgovor od stanovnika Srbije glasi: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“.

U Užicu su jutros na vreme, tačno u 07:00 časova, otvorena sva biračka mesta, kojih ima 88. Pravo glasa u Užicu ima 64.361 građanin.

Za one koji nisu u mogućnosti da glasaju članovi biračkog odbora će izaći na teren u toku dana.

Republička izborna komisija izdala je uputstvo o održavanju referenduma u uslovima epidemije koronavirusa.

Biračka mesta se zatvaraju večeras u 20:00 časova.

15. januar

Ispoštovani svi rokovi predviđeni pravilnikom i uredbama

Izborna komisija Grada Užica je obavila sve neophodne pripremne radnje za sprovođenje refererenduma koji se održava 16. januara, povodom izmena ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Prema rečima Milke Protić, predsednice Izborne komisije Grada Užica ispoštovani su svi zadati rokovi predviđeni pravilnikom i uredbama Republičke izborne komisije.

Referendum u Užicu na 88 biračkih mesta

– Užičani će u nedelju, 16. januara, glasati na ukupno 88 biračkih mesta, od kojih je 83 na teritoriji gradskih i seoskih mesnih zajednica, a pet u Gradskoj opštini Sevojno. Pravo glasa ima ukupno 64.361 građanin, što je za 1.200 manje u odnosu na birački spisak sa poslednjih održanih izbora.

Članovi komisije su najpre obišli, a zatim i utvrdili stanje na svakom od biračkih mesta i određene izmene su načinjenje zbog neuslovnosti biračkog mesta ili manjeg broja birača. Tamo gde je manje od 100 birača spojena su dva birača mesta u blizini. O svim izmenama građani su pismeno obavešteni, – izjavila je predsednica užičke Izborne komisije, za gradski sajt.

Kako svaki punoletan građanin koji je upisan u birački spisak ima pravo glasa, onima koji su stari i nemoćni ili onima koji imaju zdravstvene probleme i nisu u mogućnosti da dođu do biračkog mesta, to pravo biće omogućeno izlaskom na teren članova biračkog odbora, pri čemu je svakom građaninu obezbeđena tajnost glasanja u prisustvu članova različitih političkih stranaka.

Potrebno je da se oni do dana održavanja referenduma jave u Gradsku izbornu komisiju na telefon 590-150 ili da to učine na dan održavanja referenduma pozivanjem predsednika Biračkog odbora.

U nedelju, 16. januara, biračka mesta se otvaraju u 07:00 i zatvaraju u 20:00 časova, nakon čega će predsednici biračkih odbora predajti glasački materijal Izbornoj komisiji Grada Užica, koja će na osnovu jasnih smernica RIK-a utvrditi i sačiniti izveštaje.

Izborna komisija grada Užica dužna je da u roku od 72 sata Republičkoj izbornoj komisiji dostavi izveštaje o rezultatima glasanja.

Referendum, šta se menja u Ustavu?

U nedelju je referendum o promeni Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa. Pitanje na koje se traži odgovor od stanovnika Srbije glasi: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“.

 • Predložene promene Ustava tiču se uređenja sudstva i tužilaštva, dok ostale odredbe nisu predmet izjašnjavanja i ostaju nepromenjene.
 • Sudije su do sada birali narodni poslanici na probni mandat, a Visoki savet sudstva na stalni mandat, dok je tužioce Skupštini predlagala Vlada, pa ih je parlament birao za prvi, a Državno veće tužilaca za stalni mandat.
 • Promene koje su predložene podrazumevaju da sudije bira Visoki savet sudstva, a tužioce Visoki savet tužilaca i ta dva tela trebalo bi da se konstituišu nakon referenduma.
Užički gradski trg (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -