Razgovori malinara i hladnjačara u Regionalnoj privrednoj komori Uzice  protekli su bez dogovora o otkupnoj ceni maline ovogodišnjeg roda za koju proizvođači traže 180 dinara i o kojoj se hladnjačari danas nisu izjašnjavali.

U javnosti kao ponuđene cene figuriraju iznosi od 50 do 100 dinara.

Malinari, predstavnici Saveza „Srpska malina“ koja okuplja petnaest udruženja malinara iz Zapadne članica nisu krili razocarenje što nije doslo do pomaka u razgovorima i njavljuju radikalizaciju protesta koji su započeli blokadom saobraćajnice u Prijepolju na magistrali prema Crnoj Gori pre dva dana.

Borko Pavić, sekretar Saveza malinara rekao je da malinari traže ostavku ministra poljoprivrede Nedimovića i sastanak kod predsednika Republike.

Sastanak je bio poražavajući i protesti će se nastaviti i dalje – rekao je Pavić.

Sa sastanka u Užicu

Rade Ljubojević, vlasnik hladnjače „Sirogojno kompani“ je rekao da je jedan od zaključaka sastanka da malinari odmah posle berbe počnu pripreme za sklapanje ugovora sa hladnjačama kojima predaju malinu i da se moraju poštovati principi i primena nauke u proizvodnji shodno zahtevima globalnog tržišta.

Sednica Grupacije proizvodjača svežeg i smrznutog voća Privredne komore Srbije održana je u sedištu užičke komore i njoj su prisustvovali predstavnici pomenutog Saveza udruženja malinara “Srpska malina” sa sedištem u Arilju.

- Advertisement -