Raspisani izbori u Srbiji – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisali su parlamentarne i lokalne izbore u skupštinama 65 gradova i opština.

Raspisivanjem izbora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspustio je Skupštinu Srbije koja je izabrana 3. aprila 2022. koja je odradila samo pola svog četvorogodišnjeg mandata.

Prethodno je u Skupštini Srbije predsednik Vladimir Orlić raspisao izbore u skupštinama 65 gradova i opština. Lokalni izbori se ne održavaju u Užicu, a na području Zlatiborskog okruga raspisani su u opštinama: Požega, Priboj i Prijepolje.

Raspisujući izbore predsednik Srbije Vučić je rekao: „Živimo u vremenima teškim za ceo svet, u vremenu globalnih izazova i u kojem je neophodno da svi budu ujedinjeni u borbi za očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

Kampanja je prilika da na civilizovan način prikažemo različite ideje, programe, politike koji treba da se takmiče, ali koji nikada neće ugroziti naše vitalne državne, narodne i nacionalne interese“, rekao je srpski predsednik, dodajući da svima koji učestvuju na izborima želi dobar izborni rezultat.

Podsetimo, Vlada Srbije je 30. oktobra predložila Vučiću da raspusti Skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

U saopštenju Vlade je navedeno da bi održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo „viši stepen demokratičnosti i smanjenje tenzija između suprotstavljenih opcija u društvu“.

Svi koji žele da učestvuju na izborima, moraju do 28. novembra podneti izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji.

Za podnošenje liste neophodno je da prikupe najmanje 10.000 potpisa građana, dok je za stranke manjinskih zajednica potrebno 5.000.

Kampanja će trajati do 14. decembra, u ponoć, kada će početi izborna tišina.

Raspisani izbori za skupštine gradova:

Beograd, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznica, Prokuplje, Smederevo, Šabac.

Raspisani izbori za odbornike skupštine opština:

Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.

Pogledajte i druge tekstove, iz politike, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -