Ovaj dan ustanovljen je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine kako bi se pokazalo da žene širom sveta imaju ključnu ulogu u razvoju sela.

Projekat je podržan od strane Agencije UN i koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u okviru projekta „Ključni koraci kao rodnoj ravnopravnosti“ koji finansira Evropska unija.

Natalija Vasilić je u ime skupštinskog Saveta za ravnopravnost polova rekla da se projekat sprovodi u saradnji sa Koordinacionim telom RS i da su radinoce namenjene sagledavanju problema žena na selu i kako im pomoći u rešavanju.

Natalija Vasilić

Žene na selu imaju mnogo kreativnih ideja, ali prosto potrebna je koordinacija i pomoć. Zakon o zadrugama će biti donet i očekujemo podsticaj i udruživanja žena na selu, – rekla je Vasilić navodeći i Sistem 48 koji uskoro startuje za sva pitanja funkcionerima od interesa za  žene sa sela.

Sa konferencije za novinare

Uz čestitke povodom Svetskog dana zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić rekao je da Užice ima 23 seoske mesne zajednice, da su uslovi u kojima žene na selu žive i rade teški i da opstanak sela i njegov ruralni razvoj u celini zavisi od seoskih žena. Svečanosti povodom Dana seoskih žena prethodila je pres konferencija na kojoj je bilo govora o realizaciji projekta.

Marija Milivojević iz Sevojna je mlada žena koja se bavi povrtarstvom i proizvode pored užičke  pijace plasira i na Zlatiboru i Beogradu. Ljubav joj je hortikultura i od radionica očekuje bolju informisanost o podsticajima i afirmativnim merama koje unapređuju položaj žena na selu. Ona jednostavno kaže da veruje u sebe i nada se uspehu, mada svakako kao ni drugim ženama na selu nije ni najmanje lako.

Gordana Savić

Govoreći o projektu Gordana Savić koja je i članica Saveta je rekla da je ekonomsko osnaživanje žena izazov za društvo i pojedince. Projekat predviđa učešće 60 žena iz užičkih seoskih mesnih zajednica i održavanje četiri radionice od kojih je prva za žene iz Zlakuse, Sevojna, Potpeća, Potočanja i Krvavaca.

Uvek razmišljamo da li će žene imati vremena da dođu na radionicu i nešto kažu s obzirom na brojne obaveze u domaćinstvu, ali smo zadovoljni, jer se na prvoj radionici odazvalo njih petnaest, – rekla je Savić uz najavu javne debate u susretu odbornica Gradske skupštine i seoskih žena.

Cilj projekta jeste upoznavanje seoskih žena sa različitim mehanizmima koje sama država donosi, da se afirmišu mere koje favorizuju žene u dobijanju benefita za osnaživanje u raznim oblastima ne samo poljoprivrede.

I ovom prilikom je rečeno da žene ne prepoznaju način i sredstva za unapređenje svoga položaja i da im treba pomoći u preopoznavanju afirmativnih mera.

Inače, ovo je peta po redu proslava u organizaciji Grada Užica i Saveta za rodnu ravnopravnost. Grad ovaj dan obelezava od 2012. godine.

- Advertisement -