Predstavom „Deca“ beogradskog Narodnog pozorišta, po tekstu Milene Marković, a u režiji Irene Popović, otvoren je 28. Jugoslovenski pozorišni festival. Slogan festivala je „Šta misliš o svom ocu.“ Publika će videti sedam najboljih ostvarenja iz regije.

JPF je otvorila Milena Marković, dramski pisaci i autor dela koje je otvorilo festival. „Sećam se predavanja mog profesora Jovana Hristića koji je govorio da je u antičko vreme pozorište bilo kao gladijatorske igre, to su bile igre na život i smrt, ljudi su znali sve junake, njihove priče, plašili su se za sebe, navijali su vođeni strastima koje su gledali ispred sebe“, rekla Marković dodajući da je od tada pa preko Šekspira pozorište ostalo isto i da će se u njemu publika uvek smejati, plakati, ljutiti se i svaki put će se povezati sa dušom sveta.


„Mnogo je to davno bilo, a pozorište po mom mišljenju ostalo isto i treba da ostane isto. Mašine će biti pametnije od nas sigurno i sigurno će biti bolje. Međutim, mi ćemo u pozorištu uvek plakati, smejati se, ljutiti i svaki put doživljavati preobražaj u nekog ko je bolji. Svaki put ćemo se povezati sa dušom sveta i verovati da je život najvažnija stvar i čovek sa svojom jednom jedinom pričom je mera svih stvari koje postoje. Te tako ja i mašinama i svima nama želim srećan početak i velika mi je čast da otvorim 28 festival u gradu Užicu“, rekla je Milena Marković.

Sinoć u Užicu otvoren festival (Foto: Radovan Baja Vujović)

Predstava „Deca“, koja je nastala na osnovu istoimenog dela Milene Marković, u režiji Irene Popović i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda otvorila je JPF, a sutra je na repertoaru je predstava “Edip”, u režiji Vita Taufera i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Iz Hrvatske, iz Zagreba, stiže Gradsko dramsko kazalište “Gavella” sa predstavom “Naš razred” Tadeuša Slobođaneka, u režiji Jasmina Novljakovića.

Predstavom “Ivanov”, Antona Pavloviča Čehova u režiji Paola Mađelija predstaviće se Narodno pozorište iz Sarajeva, dok će Narodno pozorište iz Beograda izvesti predstavu “Očevi i oci” Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića.

Crnogorsko Narodno pozorište na Festival donosi predstavu “Nesporazum” Albera Kamija u režiji Damjana Pejanovića, a poslednje festivalske večeri ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da vide predstavu “Otac” Florijana Zelera, u režiji Paola Mađelija i produkciji Ateljea 212.

Pre zvaničnog otvaranja JPF u holu pozorišta otvorena je izložba fotografija nastalih na prošlogodišnjem festivalu autora Radovana Baje Vujovića koji ovu manifestaciju prati od početka i svojim fotoaparatom ovekoveči svaku predstavu.

Iz predstave „Deca“, kojom je otvorern festival (Foto: Radovan Baja Vujović)

Pogledajte tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -