U zborniku je objavljeno šesnaest radova čiji su autori: dr Života Marković „Srbija i njene spoljnopolitičke koncepcije u predvečerje balkanskih ratova sa osvrtom na prilike u užičkom kraju“, Krsman Milošević „Drinska divizija prvog poziva u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici 1912. godine“, mr Dragan Krsmanović „Oslobođenje Kosova i Metohije“ (osvrt na učešće Užičana), Boško B. Kopunović „Prilike u Bukoviku i okolini na razmeđi između dva veka i oslobođenje 1912. godine“, Emilijan Protić „Istaknuti ratnici sa moravičkih visova“, Đorđe Pilčević „Balkanski ratovi u objavljenim ratnim  dnevnicima, monografijama, seoskim hronikama  i u novinama užičkog kraja“, mr Slobodan Radović „Balkanski ratovi u literaturi, sa posebnim osvrtom na Užičane“, Bosa Rosić „Spomenici neznanim junacima – dobrovoljcima 1914. godine (spomen crkva u Priboju i spomenik u Štrpcima“, Mirko A. Popović „Iz ratnih beležaka“, dr Vojislav Subotić „Stara Srbija u balkanskom ratu 1912. godine“, Salih Selimović „Sjeničko-pešterski kraj u toku balkanskih ratova“, Branko K. Zejak „Stranjanci 1912“, Snežana Đenić „Zlatiborci u Prvom balkanskom ratu“, dr Ilija Misailović „Kremanci u balkanskim ratovima“, Miodrag Gluščević „Drugi balkanski rat“, dr Rade Poznanović „Nosioci Karađorđeve zvezde iz užičkog kraja u balskanskim ratovima“.

Izdavanju značajne knjige za istoriografiju ovog dela Srbije prethodilo je održavanje istoimenog okruglog stola u organizaciji užičkog odbora potomaka ratnika čija je predsednica Miljka Pilčević prilikom predstavljanja zbornika uputila reči zahvalnosti autorima i gradu Užicu koji je sufinanirao izlazak knjige.

O radovima u zborniku govorili su istoričari Vesna Lučić i dr Aleksandar Savić. Tom prilikom je rečeno da je istoriografija balkanskih ratova delimično ostala u senci Velikog rata.

Promociju u Gradskoj kući je pratila izuzetna posećenost i prisustvo učenika užičkih osnovnih škola.

- Advertisement -