Centralno mesto krajem oktobra, u kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope, već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.

Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.

Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribine, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije se  godišnjice smrti obeležvaju ove godine. Tokom sajamskih dana biće organizovano desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma knjiga imaće priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrimiz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Osim Egipta, zemlje počasnog gosta, na sajmu učestvuju i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Dodajmo da, pojedinačna ulaznica košta 250 dinara, a tokom Školskog dana kao i svih ostalih dana trajanja Sajma knjiga, cena kolektivne ulaznice je 150 dinara. Cena parkinga je 150 dinara po započetom satu.

Užički kraj na Sajmu knjiga

Izdavaštvo užičkog kraja, po 30. put, predstaviće se na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, sa 33 izdavača i 96 naslova.

Na Sajmu će Grad Užice biti zastupljen sa 11 izdavača i 32 knjige, Arilje sa jednim izdavačem i jednim naslovom, Bajina Bašta sa jednim izdavačem i dva naslova. Među izdavačima iz Zlatiborskog okruga biće i izdanja iz Kosjerića, Požege, Priboja, Prijepolja, Sjenice i Čajetine.

Štand užičkog izdavaštva je u Hali 4 Beogradskog sajma, a promocija izdanja biće održana u sredu, 23. oktobra u 12.00 sati u sali “Borislav Pekić”.

- Advertisement -