Delegacija EU u Srbiji je u proteklih 15 godina odobrila 400 miliona evra za različite projekte lokalnih samouprava, a pre dve nedelje smo pokrenuli novi program EU PRO za 99 opština južno od Beograda, ukupne vrednosti 25 miliona evra, izjavio je šef Delegacije, ambasador Sem Fabrici.

Fabrici je, na sastanku sa članovima Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), rekao da je važan razgovor sa lokalnim samoupravima jer će se skoro 70 odsto evropskog zakonodavstva primenjivati na nivou opština.

Prema njegovim rečima, SKGO je identifikovalo 21 poglavlje od 35 koje se tiče lokalnim samouprava.

Fabrici je, predstavljajući najvažnija dokumenta EU koja su usvojena u proteklih pet meseci, rekao da se Staregijom proširenja jasno stavlja do znanja da proširenje na zapadni Balkan ostaje jasan cilj Unije.

– Potreban nam je region kako bi on bio deo rešenja, a ne problema. Želimo da izvozimo stabilnost, a ne da uvozimo nestabilnosti – rekao je Fabrici.

Ambasador EU je naveo da su glavni elementi strategije vladavina prava, demokratsko upravljanje, pitanje medija, ljudska prava, saradnja sa organizacijama civilnog društva, jačanje ekonomije, pomirenje i normalizacija odnosa sa susedima.

– Srbija je do sada otvorila 12 poglavlja, očekuje nas novi sastanak u Briselu na kojem će se razgovarati o novim poglavljima, ali cilj nije otvarati ih, već zatvoriti – objasnio je Fabrici.

– Poglavlja su alat, mehanizam da se reforme sprovode – poručio je šef Delagacije EU.

Zamenik ambaadora Švedske Joakim Vern izjavio je da je njegova zemlja posvećena evropskim integracijama Srbije, pre svega pitanjima vladavine prava, borbe protiv korupcije, rodne ravnopravnosti.

– Nastavićemo da podržavamo Srbiju sve dok ona radi svoj deo posla kada je reč o reformama, vladavine prava i medija – rekao je Vern i dodao da se moraju jačati kapaciteti lokalnih samouprava da primenjuju pravne tekovine Unije.

Kada je reč o medijima, Vern je rekao da su isti problem onih na centralnom i lokalnom nivou, potrebno je više transparentnosti, pluralizma i ima posla da se uradi.

Predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je istakla da je za članice te organizacije važno da se upoznaju sa evropskim politikama i zakondavstvom.

– Lokalne samouprave nisu prepoznate kao nosioci evropskih procesa, ali kroz izmene nacionalnog zakonodavstva i opštine menjaju svoje akte i usklađuju ih u duhu reformi i evropskih integracija – rekla je ona.

Fabrici i Vern su rekli i da prate kako se odvija situacija sa pet opština koje su se žalile Savetu Evrope na diskriminaciju, dok predsednica Stalne konferencije gradova i opština Dušanka Golubović ističe da se SKGO niko nije obratio na tu temu.

Opozicione lokalne samouprave žalile su se na pritiske vladajuće Srpske napredne stranke i to će biti tema sastanka Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Turskoj 28. juna, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsednik tog komiteta Lindert Ferbejk, a objavili su mediji u Srbiji.

Fabrici je rekao da je pročitao u medijima navode tih opština, ukazujući da je to ozbiljno pitanje koje se našlo pred telom kao što je Savet Evrope.

– Zbog poštovanja prema Savetu Evrope ne mogu to da komentarišem, ali pratićemo pažljivo sve i videćemo šta će SE reći tim povodom – rekao je Fabrici novinarima uoči sastanka sa predstavnicima SKGO.

Zamenik švedskog ambasadora Vern je rekao da zna za to pitanje i da prati kako se situacija razvija u opštinama Paraćin, Šabac i Čajetina.

- Advertisement -