Na platou ispred Belog Dvora otvorena je 28. po redu trodnevna pčelarska izložba koju organizuje Udruženje pčelara Užice. Prinosa meda sa bagremove ispaše ove godine gotovo da nema. Predsednik Udruženja Ljubiša Vučetić ističe dobru saradnju sa Gradom Užice i Fondacijom „Ana i Vlade Divac“.

Zahvaljujući donaciji od 3,7 miliona dinara subvencionisana je pčelarska proizvodnja 29 mladih pčelara u okviru akcije “Hiljadu matica – hiljadu pčelinjjh društava” –  kaže Vučetić. On ističe jedinstvo organizacije koja ima blizu dve stotine članova. Na pitanje o tome kakva je bila medonosna godina odgovora da su pčelari nezadovoljni prinosima sa bagremove ispaše.

Pčelarska godina je bila jedna od najlošijih u zadnjih pedeset godina. Pitao sam starije pčelare i oni pamte samo jednu goru godinu od ove sedamdeset i neke. Kišno vreme je bilo tokom cvetanja ove medonosne biljke i to je bio problem, – kaže predsednik Udruženja pčelara Užice koje postoji preko 80 godina i jedno je od najstarijih i najaktivnijih u Srbiji.

Ljubiša Vučetić, predsednik Udruženja

Na svečanosti otvaranja izložbe kojoj su pored predstavnika pčelarskih organizacija iz Zlatiborskog okruga prisustvovali i pčelari iz Bijelog Polja i Mojkovca rečeno je da građani treba da obrate pažnju prilikom kupovine meda koji je u otkupu četiri evra, dok je „bagremov med“ u pojedinim marketima 300-400 dinara što govori da nešto nije u redu.  

Član Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija (SPOS) na otvaranju je rekao da će iduće godine subvencije pčelarstvu po košnici iznositi 800 dinara, umesto sadašnjih 720 dinara. 

Cena meda je 800 dinara, a izložba traje tri dana. 

- Advertisement -