Fond Branke i Radovana Popovića posetiocima su predstavili direktorka muzeja Slavica Stefanović i istoričar umetnosti Dragiša Milosavljević, prisutne je pozdravio Radovan Popović. Izložbu je otvorila Marija Trmčić-Bogojević, gradska većnica za kulturu i sport.

„Ova svojevrsna zbirka uglavnom crteža i grafika, većim delom je nastala kao vid poklona samih umetnika njemu, Radovanu Popoviću, o čemu svedoče posvete sa autentičnim potpisima i zapisima vodećih ljudi Jugoslovenske kulturne scene u periodu od 60 – ih godina XX veka pa do danas. Sve te posvete su predstavljale samo jedan pečat prijateljstva i relacija koje je Radovan Popović uspostavio sa kulturnom elitom u nas, kao i i potvrda da je i sam pripado istoj,- napisao je Marko Đurić, istoričar umetnosti.

Na izložbi u Narodnom muzeju Užice, upriličenoj u ponedeljak, mogla su se videti dela koja do sada nisu prikazivana Milana Konjovića, Miće Popovića, Leonida Šejke, Olje Ivnjicki, Milana Tucovića i drugih umetnika.

Zbirka užičkog Narodnog muzeja postala je bogatija za 57 umetničkih slika i 115 knjiga, monografskih izdanja i umetničkih kataloga iz fonda Branke i Radovana Popovića.

Iz Fonda  je više hiljada knjiga porodica poklonila bibliotekama u Bajinoj Bašti i Užicu, zatim, Pedagoškom faklutetu iz Užica. Kolekcija biografskih knjiga poklonjena je Muzeju srpske knjige „Adligat“ u Beogradu, dok je rukopisna građa pohranjena u Narodnoj biblioteci Srbije u 23 arhivske kutije.

Radovan Raško Popović je rođen 1938. godine u selu Dub u opštini Bajina Bašta. Gimnaziju je završio u Užicu, a književnost je studirao u Beogradu. Bio je dugogodišnji novinar, urednik kulturnog dodatka „Politike“, a objavio je i čitav niz književnih biografija. Za knjigu „Život Meše Selimovića“ nagrađen je 1988. godine Oktobarskom nagradom grada Beograda za književnost.

Član je srpskog PEN kluba i član upravnih odbora Zadužbine Ivo Andrić, Zadužbine Desanka Maksimović i uprave Fondacije Vasko Popa.

Supruga Branka Popović rođena je 1939. godine u Užicu, inženjer arhitekture, radila je kao urbanista u Užicu, Novom Sadu i Beogradu.

Veliki broj poštovaoca i prijatelja Radovana Popovića prisustvovao je otvaranju izložbe u Narodnom muzeju Užice.

- Advertisement -