Online alati za prevođenje – ne koriste ih samo turisti da bi se snašli u stranoj zemlji. Naprotiv, čak se i profesionalni prevodioci nekad oslanjaju na ove programe ne bi li poboljšali svoju efikasnost i kvalitet.

Proces prevođenja često može biti pomalo zamoran—ponekad pokriva mnoštvo tema, zahtevajući opsežno istraživanje i kontekstualno znanje. Primera radi, dobar rusko srpski prevodilac prepoznaje finese oba slovenska jezika, njihove sličnosti i razlike i u mogućnosti je da prevede različite vrste tekstova, od beletristike preko stručnih radova do dokumentacije. Takođe zna na kom mestu može da potraži brza rešenja za neke nedoumice.

Dok se Gugl prevodilac (Google Translate) uzima kao najpouzdaniji zbog višejezičnosti i mehaničkog prevođenja, ipak ne treba zanemariti činjenicu da ima svojih nedostataka. Nije najbolje rešenje za kompanije, jer mu nedostaje uređivač prevoda, a uz to nije ni potpuno bezbedan. Svaki put kad koristite Gugl prevodilac vi zapravo dajete pristup Guglu za čuvanje, objavljivanje i deljenje vašeg teksta. Ovo neće biti problematično ukoliko prevodite neku turističku brošuru, ali je situacija drugačija kad su u pitanju poverljivi i zaštićeni podaci firme.

U poređenju sa Gugl prevodiocem, alternative mogu da budu mnogo pouzdanije, fleksibilnije i bezbednije. Ako tražite online alate za prevođenje sa više funkcionalnosti i elemenata, pročitajte koji su online alati za prevođenje, koje solucije mogu zameniti Google Translate.

Microsoft Translator

Bilo da vam treba poslovna verzija ili za lične potrebe, Microsoft Translator je pametna aplikacija za prevođenje koja ima obe varijante. Dostupna je za Windows, iOS i Android platforme, a pomaže ne samo da prevedete tekstove, već i slike, snimke ekrana, kao i glasovne prevode za više od 60 jezika.

Ukoliko nemate u svakom trenutku internet, možete preuzeti aplikaciju i za upotrebu van mreže. Korisnici imaju mogućnost da ukucaju tekst koji žele da prevedu, da govore naglas ili da snime sliku koja sadrži tekst. Takođe, zanimljivo je da Microsoft Translator nudi integraciju sa drugim Microsoft aplikacijama, kao što je MS Office, na primer. Osim na računaru i telefonu možete možete ga koristiti i na pametnom satu, ako preuzmete aplikaciju prilagođenu za ove smart uređaje.

Rečnik i prevođenje (Foto: Pexels.com)

Babilon

Kao jedan od vodećih softvera za prevođenje na svetu, Babilon (Babylon) sadrži set od 1.700 rečnika na više jezika. Besplatan je za upotrebu, a jedna od njegovih glavnih prednosti jeste što prevodi Office dokumente bez gubitka originalnog formata. Dakle, ne morate da prolazite kroz proces kopiranja i lepljenja teksta, niti da otvarate nove ekrane i napuštate aplikacije. Dovoljan je jedan klik da prevedete željeni tekst.

Babilon Translator podržava neograničene prevode termina na više od 77 jezika, prilagođen je za Windows, Android, Mac i iOS platforme.

Linguee

Još jedan od besplatnih i jedinstvenih alata za prevođenje jeste Linguee. U pitanju je softver koji kombinuje rečnik sa pretraživačem, tako da možete pretraživati dvojezične tekstove, reči i izraze na različitim jezicima da biste proverili značenja i kontekstualne prevode. Na ovaj način zapravo možete znati kako se jedna reč ili izraz može koristiti u različitim kontekstima.

Često se koristi zajedno sa Google slikama kako bi pomogao prevodiocima i onima koji uče jezik. Dostupan je za Windows, Android i iOS, a slično kao i bilo koji drugi prevodilac, može se koristiti i van mreže, ako nemate internet (ili imate lošu vezu).

Napomenimo još i to da se Linguee koristi u velikim evropskim advokatskim kancelarijama zbog njegove osnovne funkcionalnosti na francuskom, nemačkom i holandskom jeziku.

iTranslate

Besplatna aplikacija iTranslate kompanije Sonico Mobile pomaže da prevedete tekst i web stranice, značenja reči i – čak konjugacije glagola na više od 100 jezika. Ako vam trebaju neki jednostavniji prevodi sa kineskog, na primer, možete se osloniti na iTranslate, jer može da prevede kineske znakove u čitljive reči.

iTranslate je kreiran za sve tipove sistema kao što su Windows, iOS, Mac, Google Play i Kindle Fire.

Reverso Translation

Više od 6 miliona korisnika širom sveta poklonilo je svoje poverenje prevodilačkom softveru Reverso Translation. U pitanju je besplatan, intuitivan softver, koji omogućava da pretražujete idiomatske fraze i sugestivne reči dok kucate tekst. Koristeći Reverso možete naučiti o rečima i izrazima i lako doći do prevoda na razne jezike – od engleskog i francuskog, preko nemačkog i španskog do poljskog i arapskog (za sada nema srpski).

Takođe, postoji opcija da podelite prevedene informacije sa drugim ljudima putem elektronske pošte i društvenih mreža.  Zanimljivo je da uz pomoć Reverso alata možete da proverite i svoj izgovor, što ga čini odličnom alternativom za Google Translate.

TripLingo

Može se reći da za turiste i svetske putnike nema boljeg prevodilačkog softvera od TripLingo-a. Uz pomoć ove besplatne aplikacije vrlo brzo možete da prevedete glasovne poruke, naučiti važne fraze i ne samo to, već se i povezati sa pravim prevodiocem i dobiti kratak kurs o lokalnoj kulturi dok putujete po raznim zemljama.

TripLingo podržava glasovne i tekstualne prevode na više od 42 jezika i sjajan je za putnike, ali ne i za prevođenje velikih sadržaja. Kao što je to slučaj sa ostalim online alatima za prevođenje, aplikacija je dostupna za Windows, iOS i Android.

The Free Dictionary

Na web lokaciji The Free Dictionary (Besplatan rečnik) pronaći ćete rečnik, tezaurus i enciklopediju. Ovaj sveobuhvatni sajt omogućuva pristup medicinskim, finansijskim i pravnim rečnicima, ali i kolekcije idioma, akronima i citata na nekoliko jezika.

Osim enciklopedije čiji se sadržaj redovno ažurira, korisnicima su dostupne još neke pogodnosti – svakodnevno se objavljuje reč dana, članak dana, a možete se priključiti i forumu za detaljnije diskusije. Mobilna aplikacija The Free Dictionary je besplatna i kompatibilna sa iOS i Android uređajima.

Memsource

Memsource je platforma za prevođenje zasnovana na oblaku i dizajnirana da podrži bezbednu i besprekornu saradnju prevodilaca. Ovaj softver nudi jednostavne alate za prevođenje koji omogućavaju korisnicima da obrađuju stotine dijalekata.

Korisnici mogu da optimizuju svoju produktivnost prevođenja koristeći funkcije kao što su TM (Translation Memory, prevodilačka memorija), uređivanje i upravljanje terminologijom, a sve to u okviru platforme.

Memsource koriste renomirane kompanije, agencije i prevodioci frilenseri. Besplatan je i dostupan za Windows, Linux, iOS i Android.

Premda nijedan softver ne može da zameni profesionalnog prevodioca, činjenica je da, online alati za prevođenje – prevodilački alati mogu da budu od velike koristi. Ako vam treba pouzdana alternativa za Google Translate, isprobajte aplikacije koje smo izdvojili dok ne pronađete onu koja najviše odgovara vašim potrebama i osigurajte odličan prevod.

Autorka: Srbijanka Stanković

Laptop, online alati, prevođenje

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -