– Struja é biti skuplja na računima od decembra, koji stižu u januaru, – izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić za RTS.

Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati. Antić je rekao da duže od dve godine cena struje nije menjana.

Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu, – naglasio je ministar energetike.

Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskim zemljama. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji, – rekao je Antić.

Kada je reč o drugim energentima, ministar je rekao da njih ima dovoljno i da neće poskupljivati.

Komentarišući eventualno zaustavljanje dotoka gasa iz Rusije preko Ukrajine, Antić je rekao RTS-u da Srbija vodi računa o svojoj energetskoj stabilnosti i da „ima scenario za svaku od situacija“.

MMF je u avgustu dao predlog da struja u Srbiji ove godine poskupi najmanje onoliko koliko je porasla inflacija.

- Advertisement -