NeoLIFE putovanje u prošlost – 3D PRIKAZ ARHEOLOŠKOG PARKA

U okviru projekta NeLIFE, koji obuhvata izgradnju arheološkog parka iz perioda neolita u klisuri reke Đetinje u Užicu, studenti arhitekture su uz pomoć originalne projektno-tehničke dokumentacije napravili savremeni 3D prikaz izgleda naselja, kuća i okruženja pre njihove konkretne izgradnje.

833

Reč je o simulaciji izgleda budućeg neolitskog naselja koja služi za promociju projekta i širenje svesti o značaju održivog upravljanja kulturnim nasleđem iz perioda praistorije.

Sagledavanjem trodimenzionalnog prikaza možemo priuštiti sebi putovanje kroz vreme, zamišljajući budući ambijent naselja, zvuke obrade kamena i izrade oružja, okretanje neolitskog grnčarskov vitla i izrade oruđa ili mirise neolitke kuhinje.

Uspostavljanje parka čije je otvaranje planirano za prvu polovinu 2020. godine ima prvenstveno edukativnu i animacijsku komponentu sa tendencijom da postane turistička atrakcija koja prezentuje zajedničku prošlost prekograničnog područja.

Projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići.

Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), navedeno je u saopštenju NeoLIFE.

Detaljnije o projektu možete videti na sajtu Grada Užica.

- Advertisement -