Užička pošta sagrađena je 1964. godine i bila je jedan od  simbola stvaranja modernog Užica u okviru arhitektonskog projekta Trga partizana. Ovo podsećanje je da se nikad ne

Iz knjige Tragicno prolece Đorđa Pilčevića

zaboravi razaranje ne samo u Užicu nego i u celoj Srbiji.
Pošta je prvi put bombardovana u četvrtak 22. aprila 1999. godine  u 23 sata kada su NATO bombarderi  projektilom gađali strogi centar Užica. Zatim, 8. maja objekat je pogeđen sa dve bombe od kojih je jedna pogodila krov iznad šalter sale, a druga vrh krova što je dovelo do pada spratova jednog na drugi i urušavanja zgrade.
Usled razaranja došlo je do uništavanja svih uređaja Telekoma tako da su van funkcije ostale sve centrale i telefonski saobraćaj bio je prekinut iz Užica. U knjzi „Tragično proleće“ Đorđa Pilčevića zabeleženi su svi detalji NATO agresije u Zlatiborskom okrugu. O rušenju pošte svedoče i fotografije iz ove knjige.
Do danas na mestu Pošte nije sagrađen novi objekat iako je više puta ponavljano da će biti izgrađen identičan s obzirom da postoji projekat. Međutim, tu je sada jedan od najvećih

Pošta pre rušenja
Mural sa pilotima na mestu srušene pošte

 

„privremenih“ parkinga u gradu a o planovima za izgranju novog objekta niko više i ne govori.
Dugo godina taj prostor Užičani su nazivali „Mrkonjića bara“ zbog najava novih građevinskih poduhvata.
Dodajmo, da od 2015.godine na jednom od zidova koji okružuje parking grupa autora BUNT naslikala je mural sa pilotima jugoslovenske ratne eskadrile koji su poginuli tokom NATO agresije Milenka Pavlovića, Živote Đurića i Zorana Radosavljevića. Oni su u martu 1999. godine uzleteli da brane Srbiju.
Da se ne zaboravi!

Foto: Arhiva Narodnog muzeja Užice

- Advertisement -