Narodna  biblioteka Užice i Udruženje „Kolektiv Užice“ organizuju promociju, na kojoj će govoriti prof. dr Ljiljana Kostić, recezent i priređivači knjige Zoran Jeremić i Zoran Žeravčić.

Podsećamo, u oktobru 2019. godine iz štampe je izašla kniiga „Bunt i snovi Andrije Lojanice“, zajedničko izdanje Udruženja „Kolektiv Užice“ i Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine. Knjiga je nastala povodom sto godina od objavljivanja prvog broja „Ere“, jedinstvenog užičkog „lista za ozbiljnu šalu i kiselu zbilju“ i 60 godina od smrti njegovog osnivača i urednika Andrije Lojanice (Užice, 1875 – Beograd, 1959), učitelja, prevodioca, književnika i boema.

Andrija Lojanica je rođen u Užicu 1875. godine, školovao se u Užicu, Aleksincu i Beogradu, do Prvog svetskog rata službovao je kao učitelj u okolini Gornjeg Milanovca i Užica, a onda do penzionisanja u rodnom gradu. Učestvovao je u Balkanskim ratovima, a tokom Prvog svetskog rata, 1916. godine, Lojanica je zarobljen i odveden u logor Greding kod Salcburga. Verovali ili ne, u tom logoru je pokrenuo i uređivao humoristično-satirični list „Era“, čijih je prvih 17 brojeva štampano na geštetneru, piše u tekstu „Kolektiv Užice“, o predstavljanju knjige na Sajmu knjiga u Beogradu.

A o tome koliko je pero Andrije Lojanice bilo ubojito, dovoljno govori činjenica da ga je 2. decembra 1924. godine, ukazom ministra prosvete, kralj Aleksandar penzionisao kao „lice koje ispoljava načela protiv postojeće državne forme“. Andrija Lojanica se ubrzo preseljava u Beograd, gde su 1928. godine objavljeni poslednji brojevi „Ere“. Posle toga se, uglavnom, oglašavao kao pisac za decu, sve do 1959. godine kada je preminuo.

Do sada se o „Eri“ i njenom prvom peru pisalo sporadično i svečarski. Namera priređivača ove knjige, Zorana Jeremića i Zorana Žeravčića, bila je da u znaku dva jubileja pokušaju da isprave tu „nepravdu“.

Detaljnije o predstavljanju knjige „Bunt i snovi Andrije Lojanice“ na Sajmu u teksu portala „Kolektiv Užice“.

Čitalište Narodne biblioteke Užice, u sredu, 19. februara u 19 sati.

- Advertisement -