Sretenje se obeležava 15. februara i u narodu je poznat kao Obretenje. Naime, ovaj praznik predstavlja uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela svog novorođenog sina Hrista u hram.

Ovaj dan je takođe važan, jer je 1804. godine bio presudan za istoriju srpskog naroda. Tog dana Karađorđe Petrović je podigao u Orašcu na zboru srpskih knezova i prvaka Prvi srpski ustanak.

Na Sretenje gospodnje godine 1835. u Kragujevcu je proglašen i prvi Ustav kneževine Srbije, poznatiji kao Sretenjski ustav, te Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti.

U našem narodu vezana su razna verovanja i običaji za ovaj praznik. Tako na primer, prva promena koja se dešava jeste da nam dani postaju opet duži, a noći kraće, što su prve najave lepših i toplijih dana. Kažu da se tada zima i leto sreću (sretaju se – otud Sretenje) rečima zime: „Ti meni daješ gole i bose ljude, a ja tebi obučene“, a onda i razdvajaju rečima leta, koje zimi odgovara sa: „Istina, ali se meni mnogo više raduju nego tebi.“

U narodu se na osnovu ovog dana prognozira i kakvo nas vreme očekuje, odnosno da li će se zima možda još uvek zadržati. Kažu da, ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izlaze iz svoje pećine, pa ako ugleda svoju senku i uplaši se, vraća se nazad na spavanje… Zima će u tom slučaju potrajati još šest nedelja.

Običaj je da se na Sretenje obavezno pale sveće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i svih nesreća.

I posloji još jedno zanimljivo verovanje da će mlade devojke upoznati svog životnog saputnika. Pa bi trebalo da paze na koga će prvo ujutru da nalete, jer će upravo takav mladoženja da bude po izgledu i karakteru.

Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave

Najpoznatiji vodopadi na svetu, Nijagarini vodopadi, biće osvetljeni u bojama srpske zastave, crveno – plavo – belo, danas, 15. februara na Dan državnosti Srbije.

Nijagara u bojama Srbije (Foto: Shutterstock Print Screen)

Srpska zastava na Nijagarinim vodopadima moći će da se vidi na svakih 15 minuta od 18 časova po lokalnom vremenu.

I Google se na svoj način pridružio obeležavanju Dana državanosti Srbije.

Više o Sretenju i Danu državnosti Srbije na linku Užicemedia.

- Advertisement -