Pobednik Zlatiborskog festivala „250 stepenika“, autora Vladimira Pajića i Vladimira Kurćubića, u produkciji PGM Networka, dobio je nagradu još u četvrtak, posle projekcije, a u ponedeljak je na zvaničnoj dodeli nagrada, dobio još jednu-za najbolji debitantski film.

Drugi predstavnik Zlatibora, „Beograd, kolevka košarke“, u produkciji Evrolige, takođe je dobio nagradu – Medalju časti, u kategoriji „Ekipni sportovi“. Nagradu, medalju i plaketu, primio  je Vladimir Stanković,  koji je u filmu bio narator i domaćin. Autori filma su producent Diego Dorado i snimatelj i scenarist Ćuban Inćausti.

Nagradu je dobio još jedan nosilac zlatiborske nagrade, predstavnik Rusije, film o najčuvenijoj napadačkoj trojci u istoriji sovjetskog hokeja: Mihajlov-Petrov-Harlamov, producenta Nikolaja Parohovnika, inače potpredsednika Festivala na Zlatiboru.

Nagrađeni u Milanu (Foto: FICTS)

Na „festivalu festivala“ koji okuplja najbolje filmove sa 16 smotri na 5 kontinentata tokom 5 festivalskih dana prikazano je oko 160 filmova u 9 kategorija. Zlatibor je poslao dva filma sa temom košarke i oba su sjajno primljena.

Ostvarenje „250 stepenika“ govori , veoma emotivno, o generaciji koja je u Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta u juniorskoj konkurenciji. Akteri su svih 12 igrača i njihov trener Svetislav Pešić. Oni su se, 30 godina posle trijumfa u Bormiju, prisetili mnogih detalja sa napornih  priprema na Staroj planini i Igmanu  i samog takmičenja koje ih je izbacilo u košarkaški vrh Evrope i sveta. Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa i Saša Đorđević napravili su sjajne karijere i stigli i do NBA a Teoman Alibegović, Nebojša Ilić, Luka Pavićević, Slaviša Koprivica, Samir Avdić, Zoran Kalpić, Radenko Dobraš i Miroslav Pecarski, kao i njihov selektor Pešić, ostvarili su zavidne karijere u evropskim klubovima.

- Advertisement -