Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predviđa da će do 2025. godine čak 50 odsto svetske populacije biti gojazno, ukoliko se ne preduzmu odlučne mere u cilju smanjenja prevencije i lečenja gojaznosti. Istraživanja ukazuju da je do 80 odsto obolelih od bolesti srca, 90 odsto od šećerne bolesti tipa 2 i jednu trećinu malignih bolesti moguće izbeći promenom stila života: pravilnom ishranom, povećanjem fizičke aktivnosti, smanjenim sedentarnim ponašanjem i prestankom pušenja.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Privredna komora Srbije potpisali su u Palati Srbije Sporazum o saradnji, kojim je obeležen zvaničan početak nacionalne kampanje „Teži ravnoteži“. Sporazum o saradnji potpisali su prof. dr Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i Veljko Jovanović, direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Nacionalna kampanja „Teži ravnoteži“ pokrenuta je od strane Privredne komore Srbije – Udruženja za prehrambenu industriju, kao podrška Nacionalnom programu za borbu protiv gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Cilj kampanje je da na zanimljiv način informiše i edukuje građane o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti u cilju prevencije gojaznosti.

Veljko Jovanović i prof.dr Vladimir Đukić

„Istraživanja pokazuju da ekonomski aspekti fizičke neaktivnosti koštaju zdravstveni sistem svih zemalja sveta približno 54 milijarde dolara godišnje. Sa problemom gojaznosti oko 2025. godine suočiće se čak 50 odsto našeg stanovništva“, izjavio je prof. dr Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i dodao: „Upravo zbog toga ovakva akcija je više nego dobrodošla da ne lečimo posledice, već da pokušamo da otklonimo uzrok svih ovih problema koje gojaznost nosi.“

„Gojaznost nije samo lični problem gojaznih već i društveni, ekonomski i razvojni i zbog toga je ključno pravovremeno uključivanje svih činilaca društva, od medicinske struke, lokalnih zajednica, institucija, kompanija, predstavnika medija i građana, u udruženu akciju.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, PKS postaje partner Ministarstva zdravlja u sprovođenju Nacionalnog programa za prevenciju gojaznosti, odnosno, to je naš način da podržimo  sprovođenje Nacionalnog programa za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih“ naglasio jeVeljko Jovanović, direktor Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije, ukazujući da su upravo inputi za nacionalnu kampanju došli od najvećih kompanija u prehrambenom sektoru Srbije.

Do kraja godine u okviru kampanje „Teži ravnoteži“ biće sprovedene najrazličitije aktivnosti. Pre svega, biće pokrenut veb sajt „Teži ravnoteži“ na kojem će svi zainteresovani moći da dobiju tačne i proverene informacije o načelima i pravilima prevencije gojaznosti, pravilne ishrane i značaja redovne fizičke aktivnosti. Osim pokretanja portala, planirana je i edukacija potrošača u supermarketima o pravilnom čitanju i razumevanju kalorijskih i nutritivnih vrednosti proizvoda, kao i podizanje svesti građana kroz reklame, postere, promotivne aktivnosti sa studentima.

Osim toga, u saradnji sa ekspertima, članovima radne grupe koja je bila uključena u izradu Nacionalnog programa za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, organizovaće će se niz radionica sa predstavnicima medija, na kojima će eksperti preneti najnovije preporuke Svetske zdravstvene organizacije, u cilju zajedničke borbe protiv gojaznosti.

- Advertisement -