Prvi srpski kongres dečje endokrinologije DEKS održava se u Specijalnoj bolnici Čigota na Zlatiboru pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Domaći i strani stručnjači tematski ukazuju na aktuelne probleme, načine prevencije i lečenja bolesti kod najmlađih. Posebno su zabrinjavajući podaci da dečja gojaznost poprima epidemijske razmere i da ima ulaznu putanju.

Mr Snežana Lešović, načelnica Centra za prevenciju i lečenje
Specijalna bolnica Čigota na Zlatiboru

 

Gojaznost je danas najčešće hronično oboljenje kod dece i adolescenata, prekomerno nakupljanje masnog tkiva dovodi do povećanja rizika za nastanak endokrinoloških, metaboličkih, kardiovaskularnih i drugih poremećaja zdravlja što smanjuje kvalitet života i očekivani prosečni životni vek u narednim generacijama odraslih.
U Specijalnoj bolnici Čigota od 2008. godine se realizuje program prevencije i lečenja „Čigotica“ kroz koji je po recima mr Snežane Lešović, načelnica Centra za prevenciju i lečenje prošlo 5600 dece i adolescenata uzrasta od 12-18 godina. Ovaj multidisciplinarni program tronedeljnog boravka na Zlatiboru finansira Fond zdravstvenog osiguranja.
Program je promocija zdravog načina života i obuhvata medicinski nadzor, dijetetsku ishranu sa smanjenim unosom kalorija, planiranu fizičku aktivnost, obrazovnu i psihološku podršku.

- Advertisement -