MOSI Užice – Nakon defilea učesnika propraćenih aplauzom užičke publike, zastavu Igara su uneli poznati sportsti grada na Đetinji, atletičarka Olivera Jevtić, odbojkašice Tijana Malešević i Vesna Čitaković Đurišić i automobilsta Miovan Mikica Vesnić.

U defileu je prva bila ekipa Novog Pazara koji je pobednik Igara u Kolašinu, a potom i ostale ekipe iz Srbije, Crne Gore i BIH. Domaćin igara grad Užice učestvuje na ovim Igrama sa najvećim brojem sportista.

Učesnike i takmičare 59. MOSI pozdravio je ministar omladine i sporta u Vladi Srbije, Zoran Gajić, uz reči da su ovakve manifestacije primer zajedništva, da pokazuju kako se može uspeštno sarađivati u nekadašnje tri republike, sada države.

– Sport zbližava ljude raznih nacionalnosti i veroispovesti i želim svima koji učestvuju na ovim Igrama da još mnogo puta tokom karijere dođu na ovakve manifestacije, – rekao je ministar sporta.

MOSI je otvorila užička gradonačlenica i predsednica Organizacionog odbora dr Jelena Raković Radivojević, uz želju da takmičari i gosti ponesu lepe uspomene iz Užica – prestonice kulture, a sada i sporta.

– Od trenutka kada smo preuzeli zastavu MOSI u Kolašinu potrudili smo se da organizacija bude na najvišem nivou i u tome smo u potpunosti uspeli, u šta ćete se sigurno uveriti narednih dana dok Igre budu trajale. Užice i Užičani su od davnina poznati kao uzorni i gostoprimljivi domaćini, zato vas sve dočekujemo otvorenog srca i verujemo da ćete kada se sve završi otići iz našeg grada potpuno zadovoljni.

Zastava 59. MOSI

Neka vam je sa srećom i neka Igre proteknu u duhu zajedničtva, druženja, sporta i zdravog nadmetanja, – rekla je na otvaranju užička gradonačlenica.

U ime sportista svečanu zakletvu je položila karatistkinja Lidija Trnčić, u ime sudija Luka Manojlović savezni košarkaški sudija.

Odmah po otvaranju su počela i prva takmičenja. Pred početak prve utakmice fudbalskog turnira između Užica i Čajetine održane su i prve atletske trke 800 metara za žene i muškarce.

Publika na užičkom stadionu „Radomir Antić“ (Foto: Dragan Karadarević)

Na MOSI Užice takmiči se 306 ekipa, 35 više nego što je to bilo na Igrama u Novoj Varoši koja je bila rekorder po broju reprezentacija učesnica. Po prvi put u Užicu takmičenja se odvijaju u 18 sportskih disciplina pošto su prijavljene nove – vaterpolo i basket 3X3.

MOSI igre osnovane su pre tačno 70 godina u Prijepolju, 1954. godine, kada je grupa studenata iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši organizovala sportski tromeč u Prijepolju.

MOSI su prekidane do sada dva puta, tokom ratova 90-ih i tokom pandemije kovida.

Foto u tekstu: Dragan Karadarević

Pogledajte i druge tekstove iz sportakultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -