Minibus za sela, uskoro će biti nabavljen, Ministarstvo za brigu o selu je za ovu namenu opredelilo 5,6 miliona a Grad Užice oko 1,4 miliona dinara.

Na konkurs je stigla 81 prijava lokalnih samouprava, a Grad Užice jedna od 18 koje su ispunile uslove.

– Aplicirali smo, ispunili uslove i na konkursu Ministarstva za brigu o selu dobili sredstva za kupovinu vozila koje će služiti za potrebe prevoza seoskog stanovništva.

Minibus za sela, je jedna od akcija resornog Ministarstva, kome dugujemo zahvalnost jer je treći put u ovoj godini pružilo podršku našem gradu, – istakla je nakon potpisivanja Ugovora gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

– Srbija ima dobre magistralne puteve, pred nama je da radimo lokalne i pristupne puteve i ono što je neophodno a to su artarski putevi, ali oni ne znače mnogo ako ne omogućimo ljudima koji žive u selima Srbije da se prevezu iz jednog sela u drugo ili u grad, – izjavio je u Užicu ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, dodajući da je u pitanju pilot projekat u okviru kog država daje sredstva za kupovinu minibuseva, a lokalne samouprave imaju obavezu da plaćaju gorivo, vozača, registraciju.

 – Prevoz će biti besplatan, moramo da izvučemo iskustvo u narednih nekoliko meseci da bi iduće godine  veliki broj devastiranih, planinskih opština iz četvrte grupe definitivno rešile pitanje prevoza na ovakav način. Hoćemo da to bude celovito rešenje. Uglavnom ljudi koji žive u tim krajevima, imovno nisu toliko jaki, pa će i ovo biti jedna od mera da ih stimulišemo da ostanu da žive ali i da neki drugi krenu put sela. Organizovani javni prevoz je jedan od bitnih elemenata uz saobraćajnice, – rekao je Krkobabić.

Postoji mogućnost da se formira seoska opština Kremna

 Ministar je saradnju sa Užicem okarakterisao kao uspešnu, a posle realizacije „Miholjskih susreta sela“ i ugovora za kupovinu seoskih kuća.

– Bio sam u Kremnima i tu postoji inicijativa koja bi za sve u Srbiji bila dragocena to je nova teritorijalna organizacija Republike Srbije, formiranje seoskih opština. U Užicu postoji mogućnost da se formira seoska opština Kremna i bilo bi mi drago kada bi smo ovo definisali, taj iskorak bi značio da definitivno omogućujemo ljudima da na određenim mestima planiraju, dogovoraju i odlučuju o svim ovim pitanjima.

To ne znači veći broj predsednika opština i administracije nego suštinsko odlučivanje na terenu. Hajde da to bude ponovo prva seoska opština u Srbiji da pokažemo da možemo da uradimo novu teritorijalnu organizaciju, – poručio je Krkobabić.

Postoji mogućnost da se formira seoska opština Kremna (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -