Lokalni izbori 2024 – Užičani će glasati na 89 biračkih mesta, od kojih je pet u Sevojnu. Na izbornoj utakmici učestvuje osam izbornih lista, jedna više u odnosu na izbore pre četiri godine.

U odnosu na lokalne izbore pre čitiri godine, u Užicu je sada 2,3 hilajde manje birača, a u odnosu na parlamentarne izbore 17. decembra 2023. u Užicu je više 302 glasača.

Za učešće na lokalnim izborima u Užicu, strankama, koalicijama i grupama građana bilo je potrebno najmanje 600 potpisa građana sa pravom glasa, a glasački listić u Užicu imaće sledeći izgled:

  1. Aleksandar Vučić- Užice sutra“. Pored SNS u koaliciji su i Ivica Dačić SPS, Rasim Ljajić – Socijaldemokratska partija, Milan Krkobabić – PUPS, Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija, Vojislav Šešelj – SRS, Nenad Popović – SNP, Milica Đurđević Stamenksovski – Zavetnici.
  2. „Da Užice ima budućnost“ – Glišo Vidović ( grupa građana i sindikat Sloga)
  3. “Naš grad-naši ljudi“ Grupa građana „Užička odbrambena liga“ i grupa građana“ Užička akcija“
  4. „Za novo Užice“ – Novi DSS i Miloš Parandilović – „Novo lice Srbije“
  5. Milan Stamatović – „Zdarva Srbija“
  6. „Užički demokratski front dr Željko Bacotić – DS i SRCE
  7. „Najbolje za Užice“ – patriotska koalicija Ivana Parlić NS, Dveri i Poks
  8. „Biramo borbu, biramo Užice“ – Jovanka Lučić Zeleno levi front i Bojan Mitrović Narodni pokret Srbije

Na lokalnim izborima u Užicu pre četiri godine Srpska radikalna stranka izašla je samostalno, ali nije osvojila ni jedno odborničko mesto. U užičkom parlamentu ima 67 odbornika i od 2012. godine odborničku većinu čine odbornic SNS i SPS. Trenutno zajedno sa novim koalicionim partnerima Zdravom Srbijom i Zavetnicima, SNS ima 62 odbornika.

Do 2012. Užice je imalo lokalnu vlast čiju većinu je činila Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije. Nakon gubljenja vlasti, Demokratska stranka gotovo da se i ona izgubila, članstvo se osulo, i zamrle su sve stranačke aktivnosti.

Lokalni izbori 2024 – Od opozicionih stranaka u Užicu jedino ne izlazi Stranka slobode i pravde, ali je njeno članstvo ovih dana aktivno učestvovalo u protestima koje su Užičani organizovali tokom velikog ekološkog incidenta,posle izbijanja požara na Regionalnoj sanitarnoj deponiji „Duboko“ udaljenoj pet kilmetara od centra grada.

I ovaj požar bio je glavna tema opozicionih stranaka i koalicija tokom izborne kampanje. Opozicione stranke su saopštenjima, ili konferencijama za štampu tražile objašnjenjaod gradske vlasati koja je dugo ćutala, a tek se oglasila kada se gašenje požara približavalo kraju.

Tako su se u izbornoj kampanji opozioicne stranke borile za čist vazduh, vodu, zemlju, a podsetili su i naveliko aerozagađenje u Užucu tokom zimskog perioda, kao i na zagađenje pijaće vode cijano bakterijama u akumulaciji Vrutci 2013. kada se Užice mesecima iz cisterni snabdevalo pijaćom vodom.

Opozicione stranke su tražile ostavke gradske vlasti i odgovornih u rukovođenju deponijom. U ovoj kampanji sa obe starne izostala je obavezna priča tokom svih dosadašnjih izbornih kampanji, o obilaznici oko Užica, o novim investicijama, o rekonstrukciji Zdravstvenog centra i pretvaranje u Klinički centar, aerodromu Ponikve, o lokalnim neasfaltiranim putevima.

Čitava kampanja je bila u znaku požara na deponiji, uz obećanje aktuelne vlati da će ova deponija biti sanirana, a zatim pretvorna u najsavremeniji Cenatr za Upravlljnje otpadom, makar tako je obećala ministarka za zaštitu životne sredine koja je nekoliko puta boravila u Užicu, poslednji put, tokom ovog vikenda.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević pre četiri godine bila je nosilac liste SNS, a izabrana je za gradonačelnicu glasanjem odbornika u Gradskoj Skupštini. I sada je nosilac liste.

Osim koalicije oko SNS u Užicu, stranke i grupe građana na ostalih sedam izbornih listi predstavljaju se građanima kao opozicione, ali tokom kampanje koja se svela na nekoliko štandova u gradu, na saopštenja i konferencije za štampu, nije se čulo da će ove stranke u posleizbornom periodu sarađivati.

Nisu se napadale između sebe, ali nisu ni sarađivale, niti su obećavale saradnju. Sve stranke pozvale su građane da izađu 2. juna na izbore, a to su početkom ove nedelje učinili i volonteri u okviru Nacionalne kampanje „Tvojih 15 minuta“. Razgovarali su sa Užičanima o njihovim motivima za izlazak na izbore.

Ovu kampanju pokrenula je Nacionalna koalicija za decentralizaciju sa Užičkom centrom za ljudska prava i demokratiju. Uroš Tanasković iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže, do sada su bili u Svrljigu, Aleksincu, Bujanovcu, Subotici, Valjevu i Novom Sadu, primetili su u Užicu, kao i u drugim mestima da mlađa populacija nije zainteresovana za izbore i učešće u politici, a stariji smatraju to svojom obavezom.

A Užičanima su poručili: „Iako ima dosta apatije i zbunjenosti, želimo da objasnimo da su lokalni izbori važni, jer tada imaju priliku da ocene vlast, da se upoznaju sa programom opozicije, i tako oblikuju svoje četiri naredne godine“.

Sa izbora u decembru prošle godine (Foto: Arhiva UM)

Lokalni izbori 2024

Izborna tišina počinje u četvrtak u ponoć i traje do zatvaranja birališta

U tom periodu je zabranjeno u medijima i na javnim skupovima objavljivati procene izbornih rezultata, javno predstavljati kandidate i program i birači pozivati kako da glasaju.

Predviđene su i kazne za kršenje izborne tišine. Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da klasični mediji, ali i internet portali registrovani kao mediji, mogu biti novčano kaženjeni. Isti je slučaj i sa privatnim licima.

Dodajmo, da kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom i ne podleže nikakvim sankcijama ni tokom izborne tišine.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Autorka teksta Lokalni izbori 2024: Novka Ilić

- Advertisement -