Poljoprivreda subvencije – Vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine Čajetina potpisali su sa Privrednim društvom za razvoj poljoprivrede opštine Čajetina „Zlatiborski eko agrar“ ugovore o odobrenim subvencijama po osnovu javnog poziva za podsticaje poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina. A malinari i hladnjačari o novoj ceni nastavljaju pregovore.

Ukupan budžet opštine Čajetina za poljoprivredu je 45 miliona dinara, tako da će preostali iznos biti upotrebljen na jesen po osnovu konkursa koji će biti raspisan u septembru.

„Iznos od 34.129.440 dinara je opredeljen za 272 privredna gazdinstva koja su konkurisala na ovom javnom pozivu. Bile su raspisane četiri mere: uvećanje stada sopstvenog zapata (subvencije od 10.319.070 dinara, za 123 podnosioca zahteva), prerada na gazdinstvima (3.198.835 dinara, za 13 zahteva), ulaganje u fizičku imovinu (20.611.535 dinara, za 231 zahtev) i podrška mladima (Poljoprivrednoj školi ,,Ljubo Mićić’ iz Požege se svake godine isplaćuje pomoć od 600.000 dinara).

Svi treba da budemo svesni koliko su to dobre mere i koliko su dobre okolnosti u kojima radimo. Trudićemo se da ubuduće ovo bude praksa i da na ovaj način budemo efikasniji u isplati sredstava subvencija“, naglasio je direktor „Zlatiborskog eko agrara“ Marko Marić.

„Okupili smo se da vas informišemo o proteklom javnom pozivu, – nastavio je Marić, koji je uspešno trajao od 15. marta do 15. aprila. Današnji skup nije politički obojen, ali je u smislu politike bitan zato što imamo opredeljenje Opštine Čajetina da u protekloj dekadi apsolutno stoji kao podrška svima vama i nama koji se ovim poslom bavimo“, zaključio je Marić.

Sa potpisivanja ugovora (Foto: OPština čajetina)

Poljoprivreda subvencije za 272 privredna gazdinstva

Obraćajući se prisutnim lokalnim poljoprivrednicima, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović se prvo zahvalio što učestvuju u održivom razvoju opštine Čajetina.

„Vi ste ljudi koji vode računa o svojoj opštini i o svojoj državi. Bez podsticaja u razvoj poljoprivrede sela i seoskih područja ne možemo očekivati neku budućnost i napredak. Zadnjih godina smo se trudili da nađemo sredstva za vas, ne samo ova finansijska, već i ona koja smo uložili u infrastrukturu po svim selima“ rekao je Stamatović.

Zaposleni „Zlatiborskog eko agrara“, koji smo osnovali pre nekoliko godina, se trude da prate i primenjuju sva savremena dešavanja u poljoprivredi, dok smo finansijska sredstva za pomoć poljoprivrednicima obezbedili kroz strateški razvoj turizma na Zlatiboru. Selo i njegovi stanovnici će u našim razvojnim planovima i na dalje biti uvek na prvom mestu, rekao je predsednik opštine Milan Stamatović, navedeno je u informaciji – poljoprivreda subvencije – pres službe opštine Čajetina.

Nastavak razgovora malinara i vlasnika hladnjača

Kada smo već kod poljoprivrede i jedna vest vezana za malinu. Naime, proizvođači malina u Srbiji nastaviće razgovore sa vlasnicima hladnjača o otkupnoj ceni voća, u petak, 31. maja, zaključak je razgovora od ponedeljka u kome je učestvovao i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.

Vlasnici hladnjača su tražili dodatni rok da odgovore na zahtev proizvođača da minimalna otkupna cena bude oko 400 dinara za kilogram, piše Nova ekonomija.

Očekivanja su da će rod maline ove godine u Srbiji biti upola manji nego prošle, oko 30.000 tona.

Za još informacija, tekstova iz poljoprivredereportažapratite naš sajt!

- Advertisement -