Naslovna Ključne reči TITO

Ključna reč: TITO

DAN REPUBLIKE Veliki praznik stare države

Svojevremeno se u Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji slavio Dan Republike, 29. novembar, bilo je neradnih dana, odmora, crvenih marama mnogi su mu se radovali.

Spomenici užičkog kraja Da li odolevaju vremenu?

U kakvom su stanju spomenička obeležja iz Drugog svetskog rata u Užicu i okolini, da li smo polako počeli da zaboravljamo istoriju, prepustili spomenike zaboravu i zapustili.

DAN MLADOSTI Štafeta i Titov rođendan

Praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ), obeležavao see 25. maja od 1945. do 1988. godine. Obeležavao se rođendan predsednika Josipa Broza Tita, a glavni simbol praznika bila je Štafeta mladosti.

DAN MLADOSTI I rođendan Josipa Broza TITA

Nekada se na današnji dan u bivšoj Jugoslaviji masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Simbol ovog dana bila je štafeta mladosti, koja se doživotnom predsedniku SFRJ predavala na stadionu JNA.

PRE ČETIRI DECENIJE PREMINUO JOSIP BROZ TITO

Na današnji dan pre četrdeset godina umro je doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito.

PLAVI VOZ UZ NEKADAŠNJI DAN REPUBLIKE Koji se godinama slavio u...

U petak, 29. novembra u 15.00 časova planiran je doček Plavog voza iz Beograda na železničkoj stanici u Užicu, kojim će u promo vožnji stići grupa turista.

25. MAJ DAN MLADOSTI – PRAZNIK U SFRJ I TITOVA ŠTAFETA

Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca. U prvoj štafeti, učestvovalo je 12 500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9 000 километара, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15 000 potpisa omladine Šumadije.

PRAVA BISTA ILI IMITACIJA Nije se vratio Tito

Na Trgu partizana u Užicu na mestu gde je 30 godina stajala bista Josipa Broza Tita pažnju prolaznika privukla je postavka studenata za potrebe snimanja filma.

Nekada se na današnji dan slavio DAN MLADOSTI i rođendan Josipa...

Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Posle Titove smrti, štafetu su primali predsednici Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

PODSEĆANJE Na današnji dan pre 38 godina umro je Josip Broz...

Na današnji dan 1980. godine umro je Josip Broz Tito. Dugo je Užice važilo za prestonicu titoizma, sve do 1991. godine kada je sa Gradskog trga uklonjen bronzani spomenik.
- Advertisement -
2,036FanovaLajkuj
996PratilacaZaprati
19PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE