Plavim vozom Tito je proputovao više od 600.000 kilometara kroz nekadašnju Jugoslaviju i izvan njenih granica, ovim vozom putovale su najistaknutije svetske vođe tog doba, od britanske kraljice Elizabete II do Hajla Selasija. Plavi voz je 1980. godine prevezao Titove posmrtne ostatke iz Ljubljane u Beograd.

Inače, Dan Republike, 29. novembar obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a, kada je u Jajcu doneta odluka o federalnom ustrojstvu države, a godinama je bio povod za druženje, neradne dane, školske priredbe, crvene marame prvaka i „svinjokolj“.

Istorijskog datuma, 29. novembra 1943. godine, ustanovljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije i objavljeno da je odlučeno „da se Jugoslavija izgradi na demokratskom, federativnom principu kao zajednica ravnopravnih naroda“, a kraljevskoj vladi u izbeglištvu zabranjen je povratak u zemlju. Odlukama ustavnog karaktera ustanovljeni su državni organi i to je bio razlog da upravo taj datum ostane zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.

Nakon završetka rata, 1945. godine, 29. novembar se slavio kao Dan Republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ – proslavljao se dva neradna dana uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, deljenje ordenja, počasne plotune…

Đaci prvaci su dobijali crvene pionirske marame na praznik socijalističke Jugoslavije, a taj dan bio je prepoznatljiv i po tradicionalnom „iću i piću“, u izobilju…

Praznik nije preživeo raspad SFRJ ni u jednoj republici nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji, gde je ukinut tek 2002. odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ (Crna Gora je „odustala“ od zvaničnog praznovanja nekoliko godina ranije).

Ratna razaranja „oštetila“ su i sećanja i emocije, ostali su samo jugonostalgičari na svim prostorima nekada velike države „od Vardara do Triglava“, a ni njih nije mnogo.

U prilog priči o rođendanu koji se više ne slavi je i sećanje mladih, ali dovoljno starih da pamte školske priredbe organizovane na Dan Republike, okupljanja prijatelja „od juga do severa“ domovine Jugoslovena, a u centru Beograda svake godine zavijori se i poneka trobojka sa petokrakom…

U Srbiji se sada slavi Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra.

- Advertisement -