Pre 38 godina, 4. maja 1980. godine, umro je Josip Broz Tito, neprikosnoveni lider socijalističke Jugoslavije, proslavljeni ratni komandant i jedan od osnivača i čelnik Pokreta nesvrstanih.
Na čelu Jugoslavije nalazio se punih 35 godina.
Osim borbe protiv okupatora, jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku

Tito sa saradnicima u Sevojnu, iz arhive Valjonice bakra

revoluciju, tokom i nakon rata, u kojoj su, između ostalog, u sprovođenju revolucionarne „pravde“ nestale i desetine hiljada nekomunista, pod maskom „borbe protiv saradnika okupatora“.
Godine 1948. odbacio je stavove Moskve, odnosno Rezoluciju Informbiroa komunističkih
partija, i potom je uspešno odolevao snažnom Staljinovom pritisku, da bi docnije godinama vešto balansirao između istočnog i zapadnog bloka, izborivši sasvim osobenu poziciju Jugoslavije kao čelnice Pokreta nesvrstanih.
Tokom 1950. godina, Jugoslavija je dobijala značajnu finansijsku i vojnu pomoć od SAD.
Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj. Njegova uloga u tom pokretu, u poznijoj fazi, posebno je upamćena po doslednom nastojanju da se nesvrstani zadrže po strani od uticaja pojedinih problokovski opredeljnih članica.
U unutrašnjoj politici, sticajem raznih okolnosti, verovatno i duboke starosti, ostavio je ustrojstvo koje se na kraju pokazalo kao neodrživo za funkcionisanje SFRJ – Ustav iz 1974. godine. Specifičan sistem konsenzusa predstavnika republika i pokrajina pokazao se kao nerešiv problem kada se SKJ raspao.
Sahrani Josipa Broza Tita, u Beogradu, prisustvovalo je više od 200 visokih ličnosti iz celog sveta, što je nesumnjivo izraz njegove sasvim posebne istorijske uloge i izuzetnog ugleda koji je uživao.
Tito je više puta posetio Užice, Kadinjaču, Zlatibor, iz arhive Valjaonice bakra u Sevojnu i Hotela „Palisad“ objavljujemo dve fotografije iz tog perioda.
Dugo je Užice važilo za prestonicu titoizma, sve do avgusta 1991. godine, kada je sa

Tito na Zlatiboru, iz arhive Hotela „Palisad“

Gradskog trga, uklonjena statua maršala. Bronzani  spomenik, visok 4,75 metara, rad Frane Kršinića, postavljen je iza zgrade Narodnog muzeja. Bilo je pokušaja da se vrati na prvobitno mesto, ali bronzani spomenik je i dalje u dvorištu muzeja.
U Titovo vreme više gradova u tadašnjoj Jugoslaviji je nosilo njegovo ime, osim Titovog Užica, tu su Titov Veles, pa Vrbas, Drvar, Korenica, Mitrovica, Velenje i Titograd. U to vreme  su i planinski vrhovi, mostovi, pećine dobijali njegovo ime, Titov vrh na Šar planini, Titov most na ostrvu Krku, te Titove pećine u Drvaru i na Visu.
Za jedne je period u kome je vladao Tito vezan za nešto najlepše što su doživeli, a na drugoj strani su oni koji kritički govore i o sistemu i dugogodišnjoj vladavini.

- Advertisement -