Hrišćanski vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas proslavljaju Uskrs.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je u Uskšnjoj poslanici da Vaskrs pita sve „očeve“ Balkana zašto se i dalje više raduju tome da su im deca posvađana, izgubljena i mrtva, nego da se raduju na zajedničkoj „gozbi razumevanja“.

Hočevar je, čestitajući praznik, rekao i da Vaskrs pita sve očeve porodica, zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta da li brinu, poput Oca, za sve nemoćne, izgubljene, zalutale.

– Vaskrs kuca na vrata srca svim očevima, svim odgovornim osobama u crkvenim i društvenim zajednicama. Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest – Jesi li i ti tako bogat u milosrđu, da u „mrtvima“ i „izgubljenima“ budiš želju za povratkom u život, u odgovornost? – poručio je Hočevar.

Kako je istakao, Vaskrs „ispituje“ sve parlamentarne i vodeće strukture sveta zašto odbacuju Oca i zašto se više raduju smrti nego životu.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, odnosno prve nedelje posle Velikog petka.

Beogradski nadbiskup danas služi misu u crkvi Svetih Chirila i Metodija.

- Advertisement -