Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, sinoć je (petak), izvedena predstava po Šekspirovom tekstu „Kroćenje goropadnice“, u izvođenju glumaca Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, u režiji Ivana Plezibata.

Pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki, kaže da je u pitanju „prebogata priča o muško-ženskom svetu“.

– Ovo je priča prebogata znakovima, svim mogućim osobinama koje taj muški mačo svet nosi. Sa druge strane je ženski svet i dve devojke koje se brane onako kako znaju. Predstava se kreće od komedije, pa do drame, čak i tragedije.

Ivan Plazibat, reditelj predstave kaže da je ovo „za muškarce treš komedija, a za žene tragedija“.

– Živimo u svetu u kome oni koji imaju mogu da se bahate, da pričaju iste fore, iste loše viceve i sami se sebi smeju. Sa druge strane, neko je predodređen da trpi. Predstava zahteva glumački, ali i gledateljski napor, jer traje tri sata i nekoliko puta se resetuje i ponovo pali.

Publika je splitsku predstavu ocenila sa 4,30, a organizatori navode da u proseku za svaku predstavu glasa oko 270 ljudi, od ukupno 700 koliko ima ukupno publike u sali.

U okviru pratećeg programa, večeras u 18 sati na Maloj sceni je predstavljanje knjige Jelene Todorović „Večna sadašnjost“. O knjizi govore Ružica Marjanović, profesorka književnosti i Zoran Hamović, direktor i glavni urednik izdavačke kuće Klio.

Sutra veče (nedelja), je sedma, poslednja takmičarska predstava na JPF, „Krvave svadbe“, tekst Federiko Garsija Lorka, režija Igor Vuk Torbica, a izvešće je Srpsko narodno pozorište i Budva Grad Teatar.

U ponedeljak će žiri proglasiti najbolje, a potom je predstava u čast nagrađenih, „Strah i beda Trećeg rajha“, Narodno pozorište u Gračanici, tekst B. Breht, režija Slobodan Skerlić.

Ovde možete videti i preuzeti Bilten festivala.

- Advertisement -