Izložba je postavljena pre stupanja na snagu vanrednog stanja u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor, koja počinje sa radom danas, u utorak, 2. juna, nakon dužeg prekida zbog vanrednog stanja i epidemije novog koronavirusa.


Posetioci se kroz izložbu autorke Snežane Đenić mogu upoznati sa svim usponima i padovima na životnom put jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti rujanskog kraja, kako se u ranijim periodima nazivalo područje Zlatibora.

Serdar Mićić je rođen 1785. godine u zlatiborskom selu Mačkat, gde se njegov otac Gavrilo doselio iz krševite Pive. Bio je to čovek izrastao iz naroda i živeći u jednom surovom vremenu ponašao se upravo u skladu sa važećim zakonima i običajima svoga vremena, poprimajući dimenziju jedne izuzetno snažne ličnosti. Još u Prvom srpskom ustanku pod Karađorđem, ušao je u narodno pamćenje kao neobično hrabar čovek i buljubaša Mihaila Radovića, a već u Drugom ustanku on uživa veliko poverenje Miloša Obrenovića, tako da mu on daje po oslobođenju na upravu knežinu Rujno.

Snežana Đenić, autorka izložbe

Za sedište knežine Rujno, serdar Mićić bira Čajetinu, i tu gradi svoj „dvor sa mnogim zdanijama“ – nekoliko zgrada namenjenih stambenim i službenim funkcijama i opasuje ih zidinama kao utvrđenje iz kojeg će se kasnije razviti današnja varošica i administrativni centra opštine Čajetina.

Njegove zasluge u oslobođenju Srbije, uporna borba za postavljanje temelja države i diplomatska aktivnost stavljaju ga, bez sumnje, u red najznačajnijih političkih ličnosti u istoriji užičkog kraja i zlatiborskog okruga, vrednih našeg pamćenja, a sa svim tim se možete upoznati kroz ovu postavku kao i kako je moćni serdar na posledku dopao
tamnice Gurgusovačke kule.

Izložba se može pogledati do 15. juna 2020. godine, a galerija je otvorena za posetioce radnim danima od 10.00 do 17.00 časova.

A početkom marta, pre stupanja na snagu vanrednog stanja, izložba je postavljenau Galeriji Kulturnog centra Zlatibor.

- Advertisement -