U zajedničkoj akciji i organizacijiUnije studenata Užica, Unije užičkih srednjoškolaca kao i studenata Pedagoškog fakulteta i Visoke škole strukovnih studija, drugu godinu zaredom održana je velika humanitarna akcija „Užice za Kosmet“ tokom koje su prikupljana sredstva kao vid pomoći našem stanovništvu u enklavama u južnom delu Kosmeta.

Tokom marta i aprila, održani su brojni događaji: turnir u malom fudbalu, turnir u basketu na kome je učestvovao rekordan broj od čak 51 ekipe, turnir u stonom tenisu, igri „Ne ljuti se čoveče“, projekcija filma “Kosovo – momenat u civilizaciji“ Borisa Malagurskog, nekoliko humanitarnih žurki u klubu Skala i GKC-u, predstavu za decu „Naopaka bajka“, turnir u PES-u, takođe i ove godine „smo imali majice sa logom naše akcije, ali i prodavali kokice i palačinke na našim turnirima“.

U pisanoj informaciji organizatori navode da su ukupno prikupili 605 000 dinara. „Najveći deo novca će biti utrošen za nabavu bele tehnike i nameštaja za 17 najugroženijih porodica iz Štrpca, enklave u kojoj je došlo do napada na Srbe tokom prethodne sedmice, ali će jedan deo novca biti utrošen za nabavku hrane za potrebe narodne kuhunje Majka devet Jugovića koja deluje pod okriljem naše crkve.

Za razliku od prošle godine kada smo donirali 430. 000 dinara ovogodišnja akcija je uspešnija i po količini prikupljenog novca ali i učešću još većeg broja mladih ljudi na direktan način u našim aktivnostima, čime smo u još većoj meri učestvovali u aktivaciji mladih u Užicu.

Kao i prošle godine, kompanija Impol Seval i sindikat ove kompanije su podržali našu akciju, a ove godine je akciju podržao i grad Užice. Pozivamo sve zainteresovane sugrađane, udruženja, institucije, sindikate i sve drugi koji žele i mogu da pomognu našu akciju „Užice za Kosmet“– navode organizatori humanitarne akcije.

Užički studenti i srednjoškolci će u petak 9. maja otići  na trodnevno putovanje tokom kog će posetiti porodice kojima su donirali pomoć ali i „upoznati manastire i druga mesta na Kosmetu koja su značajna za naš identitet, tako da naša akcija pored humanitarne ima i edukativnu dimenziju“.

Do sada su studenti i srednjoškolci organizovali više akcija „Užice za Kosmet“, što se može pogledati na sledećem linku:

Aktivnosti Unije studenata Užica i Unije užičkih srednjoškolaca podržava dr Danica Grujičić.

- Advertisement -