U subotu 8. maja 1999. godine u 22. 35 a zatim u 22.50 časova drugi put posle 22. aprila pogođena je Pošta sa dva projektila koji su je srušili. Na sreću žrtava nije bilo a oštećeni su svi okolni objekti.

Užička pošta sagrađena je 1964. godine i bila je jedan od  simbola stvaranja modernog Užica u okviru arhitektonskog projekta Trga partizana. Ovo podsećanje je da se nikad ne zaboravi razaranje ne samo u Užicu nego i u celoj Srbiji.

Pošta je prvi put bombardovana u četvrtak, 22. aprila 1999. godine, u 23 časa kada su NATO bombarderi projektilom gađali strogi centar Užica. Zatim, 8. maja objekat je pogođen sa dve bombe od kojih je jedna pogodila krov iznad šalter sale, a druga vrh krova što je dovelo do pada spratova jednog na drugi i urušavanja zgrade.

Užička Pošta, pre bombardovanja

Usled razaranja došlo je do uništavanja svih uređaja Telekoma tako da su van funkcije ostale sve centrale i telefonski saobraćaj bio je prekinut iz Užica. U knjzi „Tragično proleće“ Đorđa Pilčevića zabeleženi su svi detalji NATO agresije u Zlatiborskom okrugu.

Do danas na mestu Pošte nije sagrađen novi objekat iako je više puta ponavljano da će biti izgrađen identičan s obzirom da postoji projekat. Međutim, tu je sada jedan od najvećih „privremenih“ parkinga u gradu a o planovima za izgranju novog objekta niko više i ne govori. Dugo godina taj prostor Užičani su nazivali „Mrkonjića bara“ zbog najava novih građevinskih poduhvata.

- Advertisement -