Edip, predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, najbolja je predstava susreta u Užicu, za tumačenje klasike na savremen način. Dodeljeno je ukupno devet nagrada.

Odluke i obrazloženja žirija:

 • Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – Dodeljuje se predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd za osobeno tumačenje klasike na savremen način.
  Nagrada je doneta većinom glasova.
 • Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU –Dodeljuje se VELJKU MIĆUNOVIĆU za režiju predstave OČEVI I OCI Narodnog pozorišta Beograd. Mićunovićeva režija je precizna i osobena u kontekstu tumačenju savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe.
  Nagrada je doneta većinom glasova.
 • Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU – Dodeljuje se VANJI EJDUS za ulogu Elizabete Medaković u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanja Ejdus je uverljivo, konzistentno i scenski slikovito i na momente tumačila lik strankinje u zemlji koja ne prihvata.
  Nagrada je doneta većinom glasova.
Vanja Ejdus, najbolja ženska uloga (Foto: Narodno pozorište Užice)
 • Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – Dodeljuje se MILANU MARIĆU za ulogu Edipa u predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Marić je promišljeno ali eruptivno tumačio antički lik povezujući ga sa savremenošću u kojoj živimo, pokazujući da se ljudi i vremena ne menjaju.
  Nagrada je doneta većinom glasova.
 • Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Dodeljuje se IVANKI-VANI PRELEVIĆ za scenografiju predstave NESPORAZUM Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Nagrada je dodeljena zbog kozisitentnog i inovativnog osmišljavanja scenskog prostora.
  Nagrada je doneta većinom glasova.
 • Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – Dodeljuje se MARIJI MARKOVIĆ-MILOJEV za kostime predstave EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu i OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Marija Marković-Milojev je u obe predstave kostime izvela maštovito dosledno i tačno u istorijskim kontektstima predstava.
  Nagrada je doneta većinom glasova.
 • Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Dodeljuje se SENI ĐOROVIĆ za ulogu Nanke u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta u Beogradu. Sena Đorović je doslednom interpretacijom lika iz naroda definisala habitus tradicionalnih slojeva našef društva u prelomnim vremenima.
  Nagrada je doneta većinom glasova.
 • Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» – Dodeljuje se ALEKSANDRU VUČKOVIĆU za ulogu Mihaila Medakovića u predstavi OČEVI I OCI Narodnog pozorišta iz Beograda. Vučkovićeva inpreteracija na najbolji način dočarava fatalizam mladosti u istorijskim turbulentnim vremenima.
  Nagrada je doneta većinom glasova.
 • Specijalna NAGRADA ARDALION – Dodeljuje se ansamblu predstave NAŠ RAZRED Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru.
  Nagrada je doneta jednoglasno.

Stručni žiri 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, radio je u sastavu:

Miodrag Tabački, scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor – predsednik žirija
Urša Raukar-Gamulin, glumica – član žirija
Miloš Latinović, kulturolog, književnik – član žirija
Branislava Ilić, dramaturškinja – član žirija
Milan Nešković, profesor, reditelj – član žirija

Iz predstave Očevi i oci (Foto: Narodno pozorište Užice)

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -