Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik posvećen Svetim Kirilu (Ćirilu) i Metodiju, koji su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“, koji su stvorili glagoljicu – prvo pismo Slovena.

Oni su prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga postavili temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.

Ćirilo i Metodije su bili grčka braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji. Posle njihove smrti učenici Ćirila i Metodija su nastavili njihov prosvetiteljski rad.

Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama.

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture. Kod Pravoslavnih naroda obeležava se 24. maja svake godine. Kod Slovaka i Čeha obeležava se 5. jula.

Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, što znači da spada u zapovedne svetkovine.

Prema najavama, ove godine u proceduri će se naći predlog zakona kojim će se u red državnih praznika uvesti praznovanje Svetog Ćirila i Metodija, kao Dan slovenske pismenosti i u Srbiji.

O obležavanju praznika posvećenom Svetim Ćirilu i Metodiju, prošle godine, možete pogledati OVDE.

- Advertisement -