U Kragujevcu su uručene odluke o finansiranju projekata koji će doprineti poboljšanju poslovnog okruženja u 34 lokalne samouprave, među kojima je i opština Čajetina.

Uz finansijsku podršku Evropske unije od preko pet miliona evra ove 34 lokalne samouprave će realizovati projekte koji se odnose na izradu tehničke i planske dokumentacije, kao i projekte poslovne infrastrukture, što će doprineti stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja odnosno jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou.

Opština Čajetina dobila je sredstva za izgradnju sportskog parka na Zlatiboru u blizini zgrade Turističke organizacije, kao i za izradu Plana detaljne regulacije za novi kružni tok na magistrali, koji će biti napravljen nedaleko od auto-kampa „Zlatibor“. Odluku o finansiranju projekata predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću uručio je Sem Fabrici šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Za izgradnju parka i izradu plana kružnog toka opština je iz donacija ukupno dobila oko 125.000 evra, uz sopstveno učešće od 30.000 evra.

Projekte finansira EU PRO I UNOPS. Program podrške Evropske unije razvoju opština – EU PRO – doprinosi ukupnom društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije. EU PRO ima za cilj da doprinese stvaranju uslova za privlačenje novih investicija i otvaranju radnih mesta, većoj konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i unapređenju socijalne inkluzije.

Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra.

Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i resornim ministarstvima i institucijama Vlade Srbije. EU PRO se oslanja na dobre prakse i ostvarene rezultate svojih prethodnika, razvojnih programa EU PROGRES i Evropski PROGRES.

- Advertisement -